Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bursă cât un salariu, pentru elevii cu performanțe la olimpiade și concursuri. Elev: „Bursa mea e 75% din salariul minim pe economie”

Elevii români pot avea bani de buzunar cât un salariu dacă au performanțe la olimpiade și concursuri. Din acest an școlar au fost introduse bursele de excelență olimpică, cuprinse între 700 și 3000 de lei. Banii se acordă lunar pe durata anului școlar.

Elev bursier: „Bursa mea constă în 75% din salariul minim pe economie / Părinții mei nu mai au grija mea”

Mihai Costache este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Carol I din Craiova. Ultima sa performanță la fizică, premiul II obținut la Turneul Internațional al Tinerilor Fizicieni, i-a adus bursa de excelență olimpică I, în valoare de 2475 de lei. Nu este prima lui bursă, dar nu a avut niciodată atât de mulți bani de cheltuială.

Mihai Costache, elev bursier: „Bursa mea constă în 75% din salariul minim pe economie, făcând un calcul simplu înseamnă 2475 de lei. Față de bursa pe care am avut-o anul trecut, o bursă de performanță cum era anul trecut, care era de aproximativ 500 de lei, e cam de cinci ori mai mare. Bineînțeles că mă ajută mai mult. Părinții mei nu mai au grija mea cu cheltuieli, cu meditații, cu antrenamente, cu bani de cheltuială, cu haine, cu mâncare. Mă descurc singur”.

Cu banii pe care îi va economisi din bursa de anul acesta, Mihai vrea să își cumpere la sfârșitul anului școlar o mașină. Este mândru că se poate întreține singur, dar spune că a ajuns să facă performanță doar cu un program zilnic foarte riguros, încă din perioada gimnaziului.

Mihai Costache, elev bursier Colegiul Național Carol I Craiova: „Practic, am ajuns să mă pot întreține singur de la vârsta de 18 ani, neieșit din liceu. Chiar nu este ușor. Am lucrat foarte mult, chiar din clasa a V-a mă pregătesc intens pentru olimpiade, concursuri, participări la diverse competiții naționale, internaționale, matematică, fizică, informatică”.

Potrivit inspectorilor școlari, noile criterii pentru acordarea burselor au crescut considerabil numărul elevilor beneficiari.

Daniel Ion, inspector școlar general Dolj: „Spre deosebire de anul trecut, în care un număr de 17.189 de elevi au beneficiat de burse, în acest an numărul a crescut semnificativ. Sunt 38.601 elevi care vor beneficia de aceste categorii de burse. Ne bucură faptul că sunt încurajați elevii atât pentru performante, dar sunt sprijiniti si aceia care provin din medii sociale defavorizate”.

În ceea ce privește bursele pentru excelență olimpică, în Dolj sunt nouă elevi beneficiari, iar la nivel național sunt 170, toți cu premii la olimpiade și concursuri internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE