Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul anunță sumele alocate pentru investiții și ajutoare de stat în 2023. Centura Capitalei și calea ferată spre aeroportul din Timișoara, printre priorități

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, măsurile adoptate în ședința de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri și noi investiții în mai multe localități din țară. Printre acestea, Executivul vrea să ajutor de stat pentru a sprijini construirea unei fabrici de anvelope în Oradea, iar în domeniul infrastructurii, mai multe investiții vor fi finanțate cu sprijinul Băncii Europene de Investiții printr-un contract în valoare de 50 de milioane de euro.

Guvernul va sprijini operatorii economici din domeniul turismului, prin decontarea unei „părți considerabile a cheltuielilor de participare la târgurile internaționale”.

De asemenea, Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va acorda un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro pentru a sprijini construirea unei fabrici de anvelope în Oradea.

„Ajutorul de stat de aproape 100 de milioane de euro înseamnă noi locuri de muncă și oportunități de dezvoltare pentru această zonă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

România face investiții în infrastructură cu ajutorul unor fonduri de la BEI

„Asigurăm finanțarea unor investiții prioritare privind siguranța rutieră. Contractul de finanțare în valoare de 50 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii va asigura resursele pentru investiții în 89 de locații.

Tot în domeniul transporturilor, aprobăm realizarea Centurii București și intersecția cu șoseaua Chitila-Mogoșoaia, o investiție în valoare de aproape 110 milioane de lei din fonduri europene.

Pentru locuitorii Timișoarei, aprobăm o investiție de 420 de milioane de lei, din fonduri europene, în realizarea căii ferate care va lega Aeroportul Traian Vuia de municipiul Timișoara. Proiecte similare se vor derula și pentru comunitățile din localitățile Călărași și Turda.

Tot legat de dezvoltarea infrastructurii, continuăm seria măsurilor luate la începutul anului, în care am aprobat peste 2 miliarde de lei, respectiv 1,6 miliarde de lei pentru modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă Midia-Năvodari și aprox. 500 de milioane de lei pentru construirea Stadionului "Nicolae Dobrin" din Pitești, fonduri ce vor fi alocate prin Ministerul Dezvoltării”, au mai precizat reprezentanții Executivului.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că aceste proiecte „schimba în bine economia românească și viața în comunitățile locale”.

Șeful Executivului a reamintit că în bugetul pentru 2023 este cuprinsă cea mai mare sumă alocată investițiilor - 7,22% din PIB - și a cerut tuturor ministerelor de resort să monitorizeze modul în care se vor derula proiectele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE