Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: În România, dacă ești moldovean ești și român. În Republica Moldova, nu

Jurnalistul Euronews, Vitalie Cojocari, relatează despre momentele mai puțin știute ale Micii Uniri, de acum 165 de ani, și despre urmările acesteia.

”Sunt român născut peste Prut. Vin dintr-un teritoriu în care, paradoxal, românii sunt numiți moldoveni cu scopul... de a fi deosebiți de români.

Insist pe acest aspect, să vedeți de ce. 🙂

În România, dacă ești moldovean ești și român. În Republica Moldova, nu. Ți se spune moldovean ca să fii diferit de român.

Pe unii i-au convins. Peste Prut există și cetățeni vorbitori de română, deși îi spun moldovenească, care se consideră moldoveni, națiune diferită de cea românească.

Este dreptul lor. De parcă nu există oameni care se consideră, să zicem, cetățeni suverani născuți vii... Unii oameni pot rătăci în ideile lor, dar este perfect normal să își asume orice identitate poftesc.

Problema este în altă parte. De-a lungul anilor cetățeni străini, reprezentanți ai altor popoare le spun cetățenilor de peste Prut ce și cine sunt ei.

Păi, dacă un cetățean se crede moldovean, am stabilit, să se considere. Este alegerea sa. Dacă un alt cetățean se consideră român, perfect, lasă-l să o facă. Este o alegere personală.

Dar de ce? De ce tu, un cetățean străin ori reprezentant al altui popor, să vii și să-i spui unei persoane născute peste Prut ce reprezintă el? De ce să-i impui o identitate? De ce să-l forțezi? De ce știi mai bine decât respectivul cetățean?

Ce drept ai să-i spui unui om care zice: ”eu sunt român”, că nu este român, că nu vorbește româna, că este moldovean care vorbește limba moldovenească?

Niciunul. Și totuși, acest lucru se întâmplă.

De ce vă spun toate acestea astăzi, când sărbătorim 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească?

Matei Udrea povestea acum câteva zile că la câțiva ani de la Unire, în 1862, prin Iași și alte orașe din Moldova au fost împărțite niște broșuri tipărite peste graniță în care scria:

<<Să meargă deci sănătoși Muntenii în țara lor; facă ei acolo ce vor... Noi Moldovenii adevărați vom cere a fi despărțită Moldova de Valahia pentru totdeauna.>>

Din nou, Moldoveni, popor diferit față de Valahi.

A urmat și o răscoală secesionistă la Iași care a fost înăbușită în sânge. Peste problemele economice ale momentului s-au suprapus o propagandă puternică în care oamenilor li se spunea că nu sunt același popor. Și atunci, ca și acum, aceste lucruri li se spuneau din afară.

Istoria are această capacitate uluitoare de a reveni, uneori la fel, alteori sub alte forme. Dar se întoarce, se repetă”.

Despre Unirea de acum 165 de ani, despre momentele mai puțin știute ale acelui moment istoric pentru români, Jurnalistul Vitalie Cojocari face un interviu, miercuri seara, la Euronews Romania, cu Theodor Paleologu.

Emisiunea ”Vocile care contează” începe la ora 21.00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE