Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Scriitoarea și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist

România celebrează anul acesta 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, eseistă, scriitoare, critic literar, translatoare și jurnalistă, care s-a stins din viață la Paris, în anul 2008.

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, a discutat cu Cristina Cioabă, o scriitoare care a lansat de curând o carte despre soarta Monicăi Lovinescu.

Interviul îl puteți urmări pe Euronews.ro sau pe pagina de YouTube Euronews România.

”În 1947, o tânără scriitoare și regizoare din România pleca în Franța. Câștigase o bursă de studii, dar a fost momentul potrivit să rămână în Vestul Europei.

Peste România se așezase Cortina de Fier comunistă.

Deși putea să-și vadă de viață și de carieră în Paris, tânăra a decis să-și dedice viața luptei cu minciuna și propaganda comunistă.

A decis să se facă ziaristă.

S-a angajat la Europa Liberă, iar în scurt timp a devenit una dintre vocile care aducea în casele românilor adevărul.

Unul neplăcut pentru regimul comunist.

Așa că din exilată, regizoare, scriitoare, jurnalistă, tânăra a devenit primul român din străinătate pe care Securitatea și-a dorit să-l lichideze.

În atentat au fost implicați niște cetățeni palestinieni folosiți de Securitate pentru treburi murdare.

După acest atentat au urmat și altele împotriva altor scriitori, ba chiar și împotriva redacției Europa Liberă. Securitatea comunistă voia să păstreze aparențele, să-și facă imagine bună în lume, așa că a apelat la intermediari, de pildă, la Carlos Șacalul.

Dar vocea jurnalistei continua să sune și s-a auzit în România până la prăbușirea comunismului.

Atunci a venit în România, dar a fost primită cu răceală de noua conducere. Asta pentru că nu era chiar nouă, ci provenea din eșalonul doi al comuniștilor vechi.

Inclusiv unii intelectuali au tratat-o cu răceala pentru că era împotriva tezei ”rezistență prin cultură”. Considera că intelectualii nu au făcut suficient în lupta cu regimul. În plus, unii considerau că ea ”nu a mâncat salam cu soia”.

Dar cei care îi țineau minte vocea o prețuiau și se adunau de fiecare dată când venea în țară ca să o asculte și să-i urmărească discursurile.

În 2008, la 84 de ani, regizoarea, scriitoarea, jurnalista, luptătoarea cu regimul comunist a murit. 

Acum dacă întrebi pe stradă cine a fost Monica Lovinescu, s-ar putea ca lumea să nu știe.

Poate că lumea nu este de vină, poate că societatea este de vină că nu-și cunoaște modelele și oamenii care au însemnat ceva pentru comunitate. Poate că și eu sunt de vină că am vorbit prea puțin despre Monica Lovinescu la televizor.

Dar o să repar greșeala. Invitata mea este Cristina Cioabă. O scriitoare care a lansat de curând o carte despre soarta jurnalistei Monicăi Lovinescu.

Apropo, sărbătorim Centenarul nașterii jurnalistei.

Sper să vă placă povestea pe care o s-o auziți. Este una fascinantă, este despre curaj și adevăr. Și mă bucur că pot să fac asta, să prezint la televizor oameni care au luptat cu regimul comunist, care au adus adevărul în casele românilor, reușind să pătrundă chiar și prin Cortina de Fier”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE