Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jon Fosse, dramaturg norvegian, câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Publicat de: Euronews

Norvegianul Jon Fosse a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, pentru "piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", potrivit Academiei Suedeze.

Unul dintre cei mai jucați dramaturgi din Europa, Fosse, în vârstă de 64 de ani, a scris aproximativ 40 de piese de teatru, precum și romane, povestiri, cărți pentru copii, poezii și eseuri.

Al patrulea scriitor norvegian care primește distinsul premiu

Anders Olsson, președintele comitetului Nobel pentru literatură, a declarat că opera lui Fosse este înrădăcinată "în limba și natura originii sale norvegiene".

Septologia cărților lui Fosse "The Other Name", "I is Another" și "A New Name", lansate între 2019 și 2021, au fost notate de comitetul Nobel ca fiind "magnum opus" al lui Fosse, într-un discurs rostit de Mats Malm, secretar permanent al Academiei Suedeze.

Fosse este al patrulea scriitor norvegian care primește Nobelul. Bjørnstjerne Bjørnson l-a primit în 1903, Knut Hamsun în 1920 și Sigrid Undset în 1928.

Premiile Nobel sunt însoțite de o recompensă în bani în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari), provenită dintr-o moștenire lăsată de creatorul lor, inventatorul suedez Alfred Nobel. Câștigătorii primesc, de asemenea, o medalie din aur de 18 carate și o diplomă la ceremoniile de decernare din decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE