Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghinea reacționează după ce Ciolacu a cerut desecretizarea PNRR. „Tot PNRR este pe site-ul ministerului”

Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR, a reacționat după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut Guvernului să desecretizeze toate documentele din PNRR. Ghinea a afirmat că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost publicat integral, inclusiv anexele acestuia, pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„PNRR l-am publicat noi, complet, singurul guvern care a publicat toate anexele. Înainte de a fi gata, am mers de 3 (trei) ori în Parlament. Am invitat pesediștii la minister să îl consulte. Ei nu au făcut asta cu celelalte programe de fonduri europene, cu nici unul dintre ele. TOT PNRR se găsește încă pe site-ul ministerului: aici. Așa se și numește fișierul și linkul, PNRR Complet”, a precizat Ghinea, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a indicat adresa la care pot fi accesate documentele PNRR: https://mfe.gov.ro/pnrr-complet/.

Ghinea a ținut să precizeze că PNRR nu este secret, ci doar comentariile Comisiei Europene.

„Marea dovadă a lui Ciolacu sunt câteva notiţe scrise parţial de mine parţial de un secretar de stat unde stabileam cine are acces la comentariile Comisiei Europene.

Comisia nu publică comentariile trimise oficial. După ce s-au scurs prin presă, cei de la Comisie au spus că nu ne mai trimit comentarii scrise. Ceea se îngreuna enorm procesul rapid de negocieri. Am anunţat de atunci, am zis-o eu în interviuri, că vom stabili circuitul hârtiilor astfel încât negocierile să meargă rapid: miniştri, secretari de stat, echipa PNRR din MIPE. Deci, marea dovadă a lui Marcel că PNRR e secret nu se referă la PNRR, care e public tot, ci la comentariile Comisiei", a menţionat Ghinea.

În opinia sa, dacă trebuie făcute publice comentariile Executivului comunitar privind PNRR, atunci ar trebui prezentată public şi corespondenţa despre Programele Operaţionale.

"Dacă filosofia lui Boloş este că tot ce primeşte de la Comisie e public, mâine voi face o cerere de acces pe Legea 544 pentru a primi toată corespondenţa primită de la Comisie pe Programele Operaţionale. Potrivit indignării celor doi Marcei, ar trebui să fie publică. Dacă nu mi-o dă, va trebui să explice de ce nu e publică, publicului şi în faţa judecătorilor", a mai scris Ghinea pe Facebook.

Cristian Ghinea a reacționat după ce Marcel Ciolacu a solicitat, luni, Guvernului să desecretizeze toate documentele din PNRR.

"A trebuit să treacă un an şi jumătate când în sfârşit să ajungem cu toţii la concluzia că trebuie desecretizat PNRR-ul, aşa cum este peste tot în Europa. Nu există niciun stat european care are un program naţional de redresare şi rezilienţă pe care l-a ţinut la secret, vreun Guvern din această Europă. Eu o să-mi permit, până să cer în coaliţie, să cer Guvernului României să desecretizeze absolut toate documentele din PNRR şi o să am o discuţie cu liderii de grup.

Cred că este oportun ca să avem o comisie de anchetă şi în sfârşit, poate şi prin intermediul acestei comisii, toată lumea, toţi românii şi toţi cei interesaţi să ştim odată pentru totdeauna ce conţine PNRR, pentru că nici în acest moment nu ştim ce este acolo", a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Liderul PSD a precizat că la Guvern există o „listă pentru spitale”, făcută „numai şi numai după criterii politice”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE