Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania semnează un acord de 3,5 miliarde de euro pentru a cumpăra arme din Israel

Germania și Israelul au încheiat un acord care va permite țării europene să achiziționeze sistemul avansat de apărare antirachetă Arrow 3, încheind astfel negocierile care au avut loc din aprilie, potrivit Euronews.com.

A fost primită aprobarea SUA

Acordul, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, a fost încheiat doar după ce a primit aprobarea SUA, potrivit anunțului făcut joi de Ministerul israelian al Apărării, întrucât sistemul de apărare antirachetă a fost dezvoltat în comun de Israel și SUA.

"Aprobarea americană marchează o etapă importantă în relația strategică dintre Israel și Statele Unite", a declarat oficialul israelian din domeniul apărării, Daniel Gold, într-un comunicat. "Programul comun cu SUA privind sistemul avansat de apărare "Arrow 3" întărește apărarea noastră națională", adăugând că acesta va extinde capacitatea de apărare a Germaniei.

Este cel mai mare acord de apărare din istorie pentru Israel și unul care ar putea atrage atenția nedorită din partea Rusiei. Israelul a respins în mod repetat cererile de a vinde arme Ucrainei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022, de teamă să nu antagonizeze Moscova.

Ce face acest sistem?

Arrow 3 este conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune în afara atmosferei și se pare că este suficient de puternic pentru a proteja Germania, precum și pe vecinii săi.

Germania a făcut presiuni pentru a coordona un sistem european de apărare aeriană cu aproximativ 15 țări de pe continent și a lansat anul trecut inițiativa European Sky Shield, deschisă tuturor partenerilor europeni.

Uzi Rubin, fostul director al programului de apărare antirachetă al Israelului, a declarat că Arrow 3 ar putea fi mutat pentru a acționa ca scut antirachetă balistică cu rază lungă de acțiune pentru alte țări europene. El a spus că este cea mai bună apărare disponibilă împotriva amenințării rachetelor balistice, dar că nu poate oferi protecție împotriva rachetelor de croazieră sau a altora care zboară la altitudini mai mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE