Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

General olandez, numit la șefia Frontex, agenția care joacă un rol important în extinderea spațiului Schengen

Comandantul Jandarmeriei Regale olandeze Hans Leijtens a fost numit marţi noul director executiv al agenţiei europene pentru frontiere externe Frontex, a anunţat consiliul său de administraţie într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Numit de acest consiliu, Hans Leijtens îi urmează actualei responsabile interimare a Frontex, Aija Kalnaja, care ocupă acest post din iulie 2022 în urma demisiei lui Francois Leggeri, acuzat în mod regulat că a tolerat returnarea ilegală a migranţilor.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a confirmat vineri că a deschis o anchetă împotriva Frontex, fără a oferi însă detalii suplimentare. Potrivit unor media, Mediapart, Der Spiegel şi colectivului Lighthouse Reports, această investigaţie o priveşte pe dna Kalnaja.

Într-un comunicat primit de AFP, Kalnaja a spus că a fost informată de OLAF că este "persoana vizată într-un caz, care constă din două evenimente separate", fără alte detalii.

La rândul său, generalul Leijtens a fost felicitat marţi pentru numirea sa de către comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care i-a mulţumit responsabile interimare "pentru guvernanţa sa excelentă (a Frontex) într-o perioadă dificilă". "Ne angajăm să continuăm să îmbunătăţim guvernanţa Frontex, pentru a proteja cel mai bine frontiera externă a UE", a adăugat Johansson.

Generalul Hans Leijtens, care comandă Royal Netherlands Marechaussee din 2019, se va alătura Frontex pentru un mandat de cinci ani, potrivit comunicatului agenţiei cu sediul la Varşovia.

Hans Leijtens este doctor în administraţie publică şi are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul menţinerii ordinii. El a fost membru în consiliul de administraţie al Frontex în perioada 2011-2015 şi 2019-2022, precizează textul.

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.

În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE