Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Funeraliile de stat pentru fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe: Flori, rugăciuni şi salve de tun

Japonia i-a adus marţi un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi 19 lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe, la primele funeralii de stat organizate pentru un fost şef de guvern în ultimii 55 de ani, care menţionează că ceremonia a stârnit controverse, aşa cum a făcut şi Abe în timpul vieţii, transmite Agerpres.

Ceremonia a început la ora locală 14:00 (05:00 GMT), urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursă foto: AP

În interiorul sălii, unde de obicei au loc concerte, era aşezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglică neagră, deasupra unui aranjament floral verde, alb şi galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii arătându-l pe Abe în timp ce merge alături de lideri din G-7, dă mâna cu copii sau vizitează zone calamitate.

Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat

Asasinarea lui Shinzo Abe, împuşcat mortal pe 8 iulie, în timp ce ţinea un discurs de campanie, a declanşat un val de dezvăluiri despre legăturile dintre aleşi ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere şi al cărui lider a fost, şi Biserica unificării, considerată de critici o sectă. Actualul premier Fumio Kishida a prezentat scuze şi s-a angajat să rupă legăturile dintre partid şi biserică, după ce această controversă a determinat o scădere drastică a cotei sale de popularitate.

Opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat pentru Abe a persistat însă, susţinută şi de costul estimat de 11,5 milioane de dolari din banii publici, într-un context economic dificil pentru cetăţenii obişnuiţi.

Deşi a fost şeful de guvern cu cel mai îndelungat mandat din istoria Japoniei (2012-2020), Shinzo Abe a fost o personalitate controversată şi marcată de o serie de scandaluri. Naţionalist convins, s-a preocupat să întărească postura militară a Japoniei, anticipând astfel, în opinia unora, actualele preocupări legate de China, în timp ce alţii au criticat această poziţie ca fiind prea agresivă.

Mai mulți protestatari au arborat pancarte și au scandat „Fără funeralii de stat”

Mai mulți protestatari din centrul capitalei nipone au arborat pancarte şi au scandat „Fără funeralii de stat", pe ritmuri de chitară.

Totuşi, încă de dimineaţă mii de japonezi s-au adunat la locul ceremoniei, forţându-i pe organizatori să deschidă sala cu o jumătate de oră mai devreme. În câteva ore, circa 10.000 de oameni depuseseră deja flori şi se înclinaseră în tăcere în faţa portretului lui Abe şi mulţi alţii îşi aşteptau rândul la cozi impresionante, au arătat televiziunile. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE