Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriela Andreiașu, directorul Agenției Naționale Anti-Doping, despre Halep: „Mi-e greu să cred că i-a pus cineva o pastilă în mâncare”

Publicat de: Euronews

„Mi-e greu să cred că i-a pus cineva Simonei o pastilă în mâncare", a declarat la Euronews Gabriela Andreiașu, directorul Agenției Naționale Anti-Doping. Halep ar putea primi o pedeapsă de maximum patru ani, dar în anumite condiții poate scăpa fără suspendare, spune Cristian Jura, de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv din Lausanne.

Înainte să își caute dreptatea la TAS, Simona Halep trebuie să se adreseze către Sport Resolutions, o organizație neguvernamentală de la Londra, specializată în dispute sportive, apoi dosarul ar ajunge la TAS, unde procedura durează în mod normal între șase luni și un an, dar poate fi accelerată. Dacă alege să nu conteste suspendarea, va primi pedeapsa maximă.

Cristian Jura, de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv din Lausanne: „Pedeapsa maximă pentru substanța asta e de patru ani. Trebuie să își dovedească nevinovăția. Dacă a luat cu buna stiinta sau nu a stiut sau a luat accidental. Ea are posibilitatea să își aducă o contribuție, poate o anumită dezvăluire, posibile surse de dopaj, inclusiv martori.”

Sportivul e direct răspunzător pentru substanțele din corpul său, spune Gabriela Andreiașu, director la Agenția Națională Anti-Doping.

Gabriela Andreiasu, director la Agenția Națională Anti-Doping: „Dacă exista varianta ca cineva să îl fi sabotat sau să îi fi administrat ceva, cu știință sau fără, tot e responsabil. Un sportiv care e testat de 10, 15,20 de ori pe an cunoaște foarte bine regulile. E obligat să cunoască lista interzisa. Mai greu să i se pună în mâncare. Persoanele care sunt în staff au grijă ce recipiente deschid, din ce recipiente își bea lichidele, ce mănâncă. Mi-e greu să cred că i-a pus cineva o tabletă în mâncare.”

Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv pentru Roxadustat

Simona Halep a anunțat, în urmă cu câteva zile, într-o postare pe Instagram, că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat. Sportiva precizeză că substanța a fost depistată „în cantități mici”. International Tennis Integrity Agency a confirmat că Halep a fost suspendată provizoriu. „Este cel mai mare șoc din viața mea”, a spus Simona Halep, după ce a aflat vestea.

Ce a anunțat ITIA în legătură cu Simona Halep

Potrivit Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA), Halep a furnizat o analiză în timp ce concura la US Open în august 2022.

Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.

Potrivit forului, Halep și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A. Pe durata suspendării provizorii, aceasta nu are dreptul să concureze sau să participe la niciun eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului.

Reacția Simonei Halep după ce a primit vestea

Tenismena spune că a primit vestea ca un șoc și a precizat că va lupta „pentru adevăr” și pentru a demonstra că nu a luat intenționat nicio substanță interzisă.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. 

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Simona Halep anunțase pe 15 septembrie că nu va mai juca niciun meci până la finalul anului 2022, vorbind și despre faptul că a fost la un pas să renunțe la tenis, la începutul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE