Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furtuna din social media: Cum a ajuns "Scrisoarea către America" a lui Osama bin Laden la milioane de utilizatori de TikTok

Luni, o utilizatoare TikTok cu 371 de urmăritori, care folosește numele "_monix2", a postat un videoclip în care citește părți din "Scrisoarea către America" a lui Osama bin Laden, în care fostul lider al-Qaeda spunea că uciderea a aproape 3.000 de americani în atentatele de la 11 septembrie 2001 a fost justificată din cauza sprijinului pe care Statele Unite pentru"ocupația" teritoriilor palestiniene de către Israel.

Videoclipul s-a viralizat rapid și a stârnit reacții puternice. În primele ore, videoclipurile cu hashtagul #lettertoamerica fuseseră văzute de aproximativ 2 milioane de ori. Până joi după-amiază, când TikTok a anunțat că a interzis hashtagul și zeci de variante similare, videoclipurile TikTok etichetate cu #lettertoamerica au obținut peste 15 milioane de vizualizări.

Puterea (și pericolul) rețelelor de socializare

Răspândirea scrisorii a stârnit o avalanșă de comentarii, unii fiind îngrijorați de faptul că utilizatorii TikTok au fost radicalizați de un manifest terorist, în timp ce alții susțineau că este o dovadă a faptului că aplicația, deținută de gigantul tehnologic chinez ByteDance, a promovat în secret mesajul către publicul tânăr din SUA.

Răspândirea scrisorii a reflectat, de asemenea, puterea (și pericolul) rețelelor de socializare de tipul TikTok, concepute pentru a viraliza videoclipuri, indiferent de conținutul acestora.

Purtătorul de cuvânt al TikTok, Alex Haurek, a declarat joi că societatea a eliminat videoclipurile care promovează scrisoarea pentru că au încălcat regulile companiei privind "susținerea oricărei forme de terorism" și a precizat că "investighează" modul în care videoclipurile au ajuns pe platforma sa, notează The Washington Post.

Haurek a spus că hashtagul #lettertoamerica a fost atașat la 274 de videoclipuri care au adunat 1,8 milioane de vizualizări marți și miercuri.

În videoclipuri apăreau multe persoane care spuneau că nu știau prea multe despre bin Laden și că pun la îndoială ceea ce au învățat despre atacurile de la 11 septembrie și implicațiile lor. Într-un videoclip, un utilizator parcurge întreaga scrisoare și spune: "Am fost mințiți toată viața".

Dilema The Guardian

Scrisoarea - o traducere de aproape 4.000 de cuvinte a comentariilor liderului al-Qaeda - fusese inițial postată în arabă pe un site web din Arabia Saudită, folosit pentru a disemina mesajele al-Qaeda. The Guardian a publicat inițial o traducere în limba engleză în 2002, alături de un articol care oferea mai multe detalii despre modul în care aceasta a început să circule printre "extremiștii islamici britanici".

The Guardian a eliminat scrisoarea miercuri. Unii TikTokeri și-au exprimat furia față de publicație pentru că, ar fi "cenzurat în mod activ" informațiile.

Un purtător de cuvânt al The Guardian a precizat într-o declarație că scrisoarea a fost eliminată după ce a fost "distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare fără contextul complet".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE