Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1,3 milioane de nefumători mor anual din cauza fumului de țigară. Acesta poate rămâne în aer mai multe ore

1,3 milioane de nefumători mor anual din cauza fumului de țigară pe care îl inhalează de la cei din jur, potrivit statisticilor. În condițiile în care legea nu interzice fumatul pe stradă sau în parcuri, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă aprinde sau nu o țigară în preajma altor persoane. Spre deosebire de România, în Republica Moldova este amendat fumatul în spațiile publice deschise din 2016.

Efectele fumului de țigară asupra copiilor

Fumul de țigară reprezintă principala cauză de deces la nivel european. Anual, mor aproximativ 700 de mii oameni din cauza acestuia, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Printre ei, sunt și nefumători. Fumul pe care îl inspiră de la alții conține de cinci ori mai mult monoxid de carbon și de două ori mai multă nicotină și gudron.

Adulții pot spune dacă sunt deranjați de fumul de țigară. Dacă nu o fac, suportă consecințele. Pe când copiii mici, nu o pot face. Fumul de țigară însă are efecte devastatoare asupra organismului în creștere al copilului.

Magda Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Copiii care locuiesc într-o casă în care se fumează, unii fac otită mai frecvent, alții fac conjunctivite mai frecvente, alții fac crize de astm. Alții au probleme la nivel cardiac, la nivel digestiv.”

Pentru că plămânii copiilor sunt în dezvoltare în primii ani din viață, ei sunt mult mai sensibili decât adulții la fumul de țigară. În plus, și numărul respirațiilor pe minut este mai mare în cazul celor mici. Un sugar are 30-45 de respirații pe minut, un copil, intre 20-30 respirații pe minute, în timp ce un adult are 12-18 respirații pe minut.

Magda Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Când un adult află la 30 de ani că are hipertensiune, că are diabet, că are o boală pulmonară, poate ca aceste probleme să nu fi apărut din senin și ele să fie consecința la distanță a expunerii la fum de tutun în copilărie.”

Fumul de țigară poate rămâne în aer până la două ore și jumătate

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice. Acestea rămân impregnate, inclusiv, în haine și alte suprafețe o perioadă lungă de timp și dăunează grav sănătății.

După o țigară fumată în mașină, mulți se păcălesc cu ideea că este suficient să deschidă un geam pentru a aerisi interiorul. Dar fumul de țigară poate rămâne în aer până la două ore și jumătate, chiar dacă stăm cu geamul deschis. Este prezent chiar și atunci când nu-l putem vedea sau nu-l putem mirosi. 

Magda Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Ca să fie sigur pentru copil, trebuie să schimbe mașina. Nu există un timp, nu există o soluție, care să curețe interiorul mașinii, în așa fel încât să îndepărtezi tot gudronul, care este în fumul de țigară și care rămâne pe banchete.”

Un proiect de lege care ar putea interzice fumatul în propria mașină în prezența copiilor se află în dezbaterea senatorilor. O propunere legislativă în acest sens există și în Germania. Între timp, conform unui studiu Eurostat, Suedia are cei mai puțini consumatori de tutun, sub 10%. Aproape 14% sunt și în Islanda, Finlanda și Norvegia. În România, rata fumătorilor este de 19,8%, potrivit statisticilor europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE