Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fregata „Regina Maria” a revenit acasă. Cei 240 de militari de la bord au fost în misiune în Marea Mediterană

Momente emoționante în dana zero a Portului Constanța Constanța. Fregata ”Regina Maria” cu 240 de militari la bord, a ajuns acasă după o misiune de mai bine de o lună în Marea Mediterană. Nava de război a participat la operațiunea ”Sea Guardian”. Împreună cu partenerii NATO, militari ai Forțelor Navale Române au asigurat securitatea spațiului maritim al Alianței Nord Atlantice. La sosire, oficialii le-au transmis că, în dotarea Forțelor Navale Române, a intrat un vânător de mine cumpărat tot din Marea Britanie, la fel ca Fregata Regina Maria. 

Sub privirile emoționate ale familiilor, fregata Regina Maria a acostat în Portul Militar după 33 de zile de zile de misiune în cadrul operațiunii Sea Guardian. Este deja a șasea misiune la care nava de război, cumpărată acum 20 de ani din Marea Britanie,  participă în cadrul operațiunii NATO de  consolidare a securității maritime a flancului sudic al Alianței. În cadrul ceremoniei de întâmpinare, oficialii i-au anunțat pe marinarii militari că Forțele Navale vor fi dotare cu două vânătoare de mine cumpărate tot din Regatul Unit. 

Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Apărării: ”Este primul din cele două astfel de nave prevăzute să fie livrate prin acordul încheiat între țara noastră și Regatul Unit al Marii Britanii. În contextul actual dat de existența minelor marine în Marea Neagră, înzestrarea  armatei cu nave vânătoare de mine este o necesitate stringentă.”

În timpul operațiunii, marinarii s-au antrenat alături de partenerii NATO și pentru prima oară cu militari din Egipt. 

Cosmin Partene, comandantul Grupului de luptă fregata Regina Maria: ”O premieră pentru fregata Regina Maria, o premieră și pentru faptul că am intrat în Portul non-NATO Egipt, dar și pentru faptul că am executat în comun exerciții de tip ”bassex”. Sunt exerciții de comunicații navale, manevre și evoluții simple, instruire în comun.”

Alexandru Laurențiu, comandantul fregatei Regina Maria: ”Am avut la bord 240 de militari un elicopter puma naval și o grupă pentru operații speciale, am executat misiuni cu respectarea regulilor de angajare dar și a măsurilor de siguranță impuse.” 

 Valentin Terente, pilot elicopter Puma Naval: ”Am executat cu elicopterul misiuni de cercetare, supraveghere, misiuni  interdicție maritimă și de interogare a navelor suspecte din raionul de observare.”

Pentru fregata Regina Maria este cea de-a șasea misiune executată în cadrul operațiunii Sea Guardian. Acum doi ani a asigurat comanda grupării navale care a acționat în cadrul Operației NATO ”Sea Guardian” și a coordonat misiunile de patrulare din Marea Mediterană. Fregata a fost achiziționată din Marea Britanie acum 20 de ani și nu a fost modernizată până acum. Nava are o lungime de aproape 150 de metri și are opt punți, iar printre dotări se numără un  tun super-rapid 76 mm,  instalaţii de lansare torpile, sisteme de lupta electronică și nouă sisteme radar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE