Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța își serbează ziua națională fără artificii și cu zeci de mii de polițiști pe străzi

Ziua națională a Franței este mai sobră și mai modestă anul acesta în Hexagon. Țara se reface după recentul val de tulburări și proteste, așa că autoritățile trimit în stradă mai mult de o sută de mii de polițiști. Iar orașele în care au avut loc revolte au ales să anuleze festivitățile.

Francezii au parte de ziua națională de fastuoasele parade militare, dar nu îl vor putea asculta pe președintele lor. Emmanuel Macron a renunţat să susţină un discurs de ziua naţională, deşi alesese acest moment încă din aprilie. Franţa ieşea atunci dintr-o perioadă de mai multe luni de tensiuni provocate de reforma pensiilor, iar liderul de la Elysee se angaja să vorbească pe 14 iulie despre un prim bilanţ al proiectelor ce urmau a fi începute. Între timp, Franța a avut de înfruntat noi violențe, provocate de omorârea de către poliție a unui tânăr care a refuzat să oprească la un control de rutină.

Dincolo de palatul prezidențial, mulți primari ai localităților distruse în parte de recentele proteste au ales să nu petreacă în mod tradițional ziua națională. Decât să avem parte de noi lupte în stradă și distrugeri, mai bine nu organizăm nimic, au anunțat aleșii locali. Și pentru că artificiile au fost folosite recent drept arme, nu vor mai fi nici focuri de artificii. De altfel, vânzarea de articole pirotehnice nici nu mai este permisă în aceste zile.

Pentru că riscurile de tulburări sunt însă mari, ministrul de Interne anunță că pe străzi va fi o adevărată armată de forțe de ordine. 130.000 de polițiști, jandarmi și pompieri veghează la liniștea francezilor de ziua națională. În plus, orice manifestație este interzisă în sfârșitul de săptămână ce urmează, indiferent de motivele organizatorilor. Iar tramvaiele și autobuzele nu mai circulă nicăieri în Franța după ora zece seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE