Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Iohannis, un candidat care divizează NATO

Anunțul președintelui Klaus Iohannis de a candida la funcția de secretar general al NATO a stârnit controverse în unele cercuri ale organizației politico-militare. ”Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat un diplomat pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de News.ro.

Premierul olandez Mark Rutte este considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO, în condițiile în care are sprijinul președintelui american Joe Biden. În aceste condiții, publicația germană mai notează că nu are nicio șansă Klaus Iohannis, însă candidatura sa amână o decizie.

Klaus Iohannis ”nu are nicio șansă”, afirmă oficiali de la Bruxelles, citați de FAZ, în condițiile în care Statele UNite, Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat susținerea premierului olandez Mark Rutte pentru șefia NATO. De asemenea, două treimi dintre cele 32 de state membre și-au semnalat sprijinul pentru Rutte, mai precizează cotidianul german.

În aceste condiții, Klaus Iohannis ar putea atrage sprijinul statelor de pe Flancul Estic al NATO care își doresc un candidat din rândurile lor.

Statele NATO în care Mark Rutte este nepopular

Premierul olandez Mark Rutte este nepopular nu doar în Bulgaria, ci și în Ungaria și Turcia, amintește Frankfurter Allgemeine Zeitung. Săptămâna trecută, oficialii de la Budapesta au anunțat că nu îl sprijină pe politicianul din Țările de Jos.

”Bineînţeles că nu putem susţine alegerea în funcţia de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria", a declarat Peter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, conform sursei citate.

În iunie 2021, Rutte afirmase în disputa referitoare la legea din Ungaria pentru ”protejarea” tinerilor de homosexualitate: ”Obiectivul pe termen lung este de a îngenunchea Ungaria în această problemă".

Opoziția Țărilor de Jos față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu a fost uitată atât de oficialii de la București, cât și de cei de la Sofia. De exemplu, în Bulgaria a fost considerat scandalos faptul că Olanda, una dintre țările cu o puternică mafie a drogurilor, a acuzat statul balcanic că nu a reușit să lupte împotriva crimei organizate.

FAZ mai precizează că fostul preşedinte român Traian Băsescu şi-a susţinut în mod ostentativ succesorul, spunând că este foarte important să-l împiedice pe Mark Rutte să devină secretar general al Alianţei. Rutte este "o persoană care dispreţuieşte România”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE