Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frământatul aluatului poate fi o tehnică de relaxare, spun psihologii. În România, cozonacul e și cel mai apreciat desert tradițional de Paște

Mai sunt câteva zile până la Paște iar de pe mese cu siguranță nu va lipsi cozonacul. Iar dacă decideți să îl faceți acasă trebuie să știți că frământatul aluatului poate avea multe beneficii. Psihologii spun că această activitate poate fi văzută ca o tehnică de relaxare, dar și ca o activitate pe care părinții o pot face cu cei mici. În preajma sărbătorilor pascale, în România se pregătesc milioane de cozonaci, iar mulți dintre aceștia sunt copți acasă.

Frământatul aluatului, tehnică de relaxare

„Partea cea mai importantă este atunci când frământăm. Trebuie să îl frământăm în tihnă, să nu ne grăbim. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei”.

Paula Popa este producător local de dulciuri în Iași. Când pregătește cozonacii acasă, îi are mereu alături pe cei doi copii, Nicolas și Filip.

„Uite ce gogoașă uriașă”.

„Vrea și Filip să frământe cu mine, bineînțeles, și eu o să îi las să frământe”.

Paula vrea să facă din asta o tradiție pentru familia ei și să creeze amintiri pentru cei mici.

Paula Popa: „Să simtă texturi, miros, mai și gustă... Oricum, durează vreo 30 de minute, 40 de minute, cât ședința la un psiholog”.

Nicolas Popa: „Eu fac un covrig mic. Din aluat de cozonac”.

Psihologii spun că activități precum grădinăritul sau frământatul aluatului sunt benefice și ajută la relaxare.

Sabina Strugariu, psiholog integrativist, Pagina de Psihologie: „Corpul nostru este făcut să fie în mișcare și așa este și psihicul nostru. Când frământâm ceva, împletim ceva, creăm ceva, lucrăm cu mâinile, grădinărim, ajutăm psihicul nostru să se așeze pe o acțiune care, de fapt, ne relaxează”.

„Acum, Nicolas încearcă să taie un cozonac foarte, foarte pufos și bun. Mmm...”

Iar implicarea copiilor în aceste activități nu poate decât să ajute.

Sabina Strugariu, psiholog integrativist, Pagina de Psihologie: „Să implici copiii, să facem activități împreună, să fim prezenți, astfel ne dezvoltăm un set infinit de skill-uri, de la empatie, la comunicare, la negociere, la delegare”.

Nicolas Popa: Bună ziua, oameni dragi! Astăzi am făcut cozonac cu mami și Filip. Numele meu este Nicolas și așa arată cozonacul în interior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE