Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul unui kilogram de carne de miel în viu nu ar trebui să depășească 24 de lei, spun producătorii. Ce sfaturi au pentru consumatori

Prețul unui kilogram de carne de miel în viu nu ar trebui să depășească 24 de lei. Este recomandarea producătorilor care spun că anul acesta de Paște mieii ar putea ajunge chiar și la 35 de kilograme, pentru că sărbătorile pascale pică mai târziu.

Prețul unui kilogram de carne de miel în viu nu ar trebui să depășească 24 de lei anul acesta, recomandă producătorii

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă (ultima oară s-a întâmplat în anul 2017). În 2024, Paștele ortodox pică pe 5 mai, iar cel catolic a fost sărbătorit cu peste o lună mai devreme, pe 31 martie.

De obicei, carnea este nelipsită de la masa festivă. În piețele de prin țară există deja comercianți care vând miel doar în viu. Ionică Nechifor, Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a făcut la Euronews România câteva recomandări.

Ionică Nechifor, Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis: „Noi, în România, avem suficientă carne de miel pentru sărbătorile de Paște. Am plecat de la toate cheltuielile pe care le poate avea... De la naștere și până la vârsta de trei luni, cu o greutate medie de 30 de kilograme în viu, nu ar trebui să depășească 24 de lei pe kilogram în viu cu tot cu TVA. Calculul nostru ne arată că nu ar trebui să depășească 41 de lei pe kilogramul de carcasă. În aceste condiții, orice preț care - să spunem - aduce o majorare, nu se justifică.

Din acest motiv, eu am recomandat tuturor consumatorilor să se îndrepte către fermierul local, către producătorul local și chiar la fermă fiindcă de sărbătorile de Paște, undeva în perioada 5-7 mai, să știți că mielul ajunge și la 35 de kilograme în viu, prin urmare, poate avea o carcasă - lejer - peste 20 de kilograme”.

Târguri de Paște 2024

Marile orașe din România revin și în 2024 cu evenimente și târguri pentru celebrarea Paștelui. Căsuțe unicat, decoruri de basm, spectacole și multe surprize sunt pregătite pentru a-i întâmpina pe vizitatori.

Din păcate pentru mulți, Bucureștiul nu are târg de Paște anul acesta, dar alte mari orașe îl vor organiza. Cel de la Craiova 2024 sau cel din Timișoara sunt printre cele mai vizitate. Poți vedea aici ce orașe din țară organizează târguri tematice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE