Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fox News plătește peste 700 de milioane de dolari companiei Dominion pentru difuzarea de informații false

Postul american de televiziune Fox News a ajuns la un acord pentru a plăti 787,5 milioane de dolari producătorului de aparate electronice de vot Dominion Voting Systems în cadrul unui proces de defăimare privind alegerile prezidențiale din 2020, după ce a recunoscut că a difuzat informații false. Prezentatorii Tucker Carlson și Sean Hannity nu vor trebui să-și prezinte scuzele în direct, a precizat o sursă citată de publicația Business Insider.

Conducerea Fox News a pus capăt procesului de defăimare, după ce marți a decis să plătească suma de 787,5 milioane de dolari companiei Dominion.

Suma este una mare chiar și pentru o companie ca Fox News. Despăgubirile reprezintă un sfert din veniturile raportate de trustul media anul trecut.

Dominion a cerut inițial despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari. Compania a acuzat trustul media că i-a subminat autoritatea atunci când a susținut teorii ale conspirației care dădeau de înțeles că votul din 2020 a fost falsificat și, în consecință, Donald Trump a pierdut alegerile.

Cei de la Dominion Voting Systems s-au arătat însă mulțumiți de înțelegerea pe care au avut-o cu Fox News.

În baza acordului, postul de televiziune nu va trebui să difuzeze dezmințiri, chiar dacă a recunoscut că a difuzat informații false.

”Suntem de acord cu decizia instanței care a stabilit că unele informații despre Dominion au fost false (...) Sperăm că decizia noastră de a rezolva această dispută cu Dominion pe cale amiabilă, în locul unui proces care provoacă dezbinare, permite țării să depășească aceste probleme”, a precizat un purtător de cuvânt al postul Fox News, potrivit sursei citate.

Judecătorul de caz a decis deja că Fox News a difuzat declarații false despre Dominion, iar compania trebuie să dovedească doar faptul că postul de televiziune a acționat cu "rea intenție", ceea ce ar însemna că a ignorat cu bună știință și în mod intenționat adevărul pentru a difuza minciuni.

Falsurile au inclus afirmații despre Dominion, făcute de Rudy Giuliani și Sidney Powell, care la acea vreme erau avocații lui Donald Trump. Apărătorii au apărut ca invitați în mai multe emisiuni ale Fox. Avocații promovau o falsă teorie a conspirației conform căreia Dominion ar fi deturnat voturi de la fostul președinte Donald Trump către Joe Biden. De altfel, Fox a motivat că relata știri și că difuzarea afirmațiilor false ale lui Powell și Giuliani era protejată de Primul Amendament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE