Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotografiile unei tinere Principese. Imaginile au fost realizate în tinerețea Reginei Maria

Regina Maria a fost și este una dintre cele mai îndrăgite personalități ale istoriei României. Multe dintre fotografiile care o înfățișează sunt un martor în plus al iubirii pe care aceasta a avut-o pentru țara sa de adopție. Unele dintre aceste imagini pot fi admirate, în cadrul unei expoziții, la Muzeul Nicolae Minovici din București.

Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere Principese. Este expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici din București, până pe 27 noiembrie.

Fotografiile o înfățișează pe Principesa Maria, în tinerețe, înainte ca aceasta să devină Regină. Este vorba despre imagini care, în trecut, au fost expuse în Capela Muzeului, de colecționarul și medical legist Nicolae Minovici.

Fotografiile au fost înlăturate din rame în timpul regimului comunist, ca urmare a ideologiilor partidului.

Mădălina Manolache, curator al expoziției: „Practic vorbim despre conținutul religios al imaginilor, pe de o parte, dar și despre prezența sa, a Reginei Maria, pentru că gestul acesta iconoclast cum l-am numit eu de a îndepărta imaginile a ținut în primul rând de a îndepărta orice imagine a regalității din cultura noastră românească. Și pe de altă parte imagini care au de-a face cu religia ortodoxă. E foarte interesant felul în care Maria se raportează ca protestantă la religia poporului său de adopție, pentru că este pur și simplu fascinată de cultura noastră, vizitează la începutul tinereții sale, ajunsă aici în Regatul României numeroase biserici și monumente de cult de mare importanță ale României și alege să creeze un stil personal care se reflectă atât în vestimentația sa, cât și în decorul interior al Palatului Cotroceni.”

Fotografii rare cu Regina Maria

Imaginile cu principesa Maria au fost realizate de unul dintre cei mai cunoscuți fotografi ai Curții Regale, Franz Mandy. Pe lângă imaginile cu temă religioasă, principesa Maria apare și în ipostaze de altfel binecunoscute: înconjurată de flori sau purtând costumații spectaculoase.

Mădălina Manolache, curator al expoziției: „Maria ca principesă se joacă foarte mult cu vestimentația și este foarte mult atrasă de abilitatea vestimentației, a costumației de a o schimba, de a o transforma. Această imagine în care Maria poartă o coroană cu raze solare este de fapt o costumație de bal pentru că se organizau conform modei vremii foarte multe baluri care aveau de fapt un scop caritabil. Florile apar de această dată ca un element auxiliar. Este cunoscută pasiunea principesei și mai târziu a reginei pentru flori, dar către ce trebuie să ne îndreptăm atenția este felul în care ea alege felul în care să fie portretizată, cum alege ea să se arate în fața poporului său de adopție.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE