Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Pompierii se luptă cu incendiile de vegetație din Portugalia

Peste o mie de pompieri se luptă, pe mai multe fronturi, cu un incendiu de vegetație izbucnit în regiunea Serra da Estrela din Portugalia. Incendiul a fost sub control sâmbătă, dar mai multe reizbucniri de luni au pus în alertă locuitorii și autoritățile locale. Potrivit autorităților locale, incendiul a carbonizat deja aproximativ 10 kilometri pătrați din parc.

Zonă naturală protejată, în pericol

O mare parte din terenul ars se află în Parcul Național Serra da Estrela, o zonă naturală protejată și sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care este slab populată. Serra da Estrela este cea mai mare arie protejată din Portugalia, situată în regiunea centrală a țării. În inima acesteia se află cel mai înalt munte din Portugalia continentală.

„În acest moment avem în jur de 1.000 de agenți pe teren pentru a lupta în principal cu două fronturi de foc, unul care face ravagii foarte aproape de locul în care ne aflăm acum și un altul în regiunea Guarda, dar care este mai controlat în comparație cu această situație,” Duarte Costa, șef al Gărzii Civile.

VEZI GALERIA
11 imagini

Țara se confruntă cu o vară dificilă, cu valuri de căldură și incendii de vegetație. Luna iulie a fost a cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Portugalia, a anunțat recent serviciul național de meteorologie. Căldura a înrăutățit seceta din Portugalia, cu 45% din continent în „secetă extremă” - cea mai înaltă clasificare - și restul în secetă „severă”, care este a doua cea mai înaltă, la sfârșitul lunii iulie.

Serviciul meteorologic portughez, cunoscut după acronimul IPMA, a declarat că luna iulie a fost cea mai călduroasă de când au început înregistrările naționale în 1931. Temperatura medie a fost de 25,14 grade Celsius, a precizat acesta. Aceasta a fost cu aproape 3 grade Celsius mai mare decât media așteptată pentru luna iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE