Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Pisaniile lui Ştefan cel Mare, găsite în Herson. Mass-media relata că artefactele ar fi fost furate de la muzeu de armata rusă

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, dar toate icoanele aflate în muzeul oraşului ucrainean „au fost furate de agresorul rus”, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

VEZI GALERIA
2 imagini

Sursă foto: Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina..., a menționat pe Facebook ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Mass-media a relatat la începutul lunii noiembrie că pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la Muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata rusă, transmite Agerpres.

Ministrul Culturii a afirmat că încearcă să aducă pisaniile în România, până la încetarea războiului.

„Am discutat cu ministrul Tkacenko (ministrul ucrainean al culturii) despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a mai spus Lucian Romaşcanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE