Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursa Ucrainei pentru digitalizarea arhivelor culturale și istorice

În interiorul arhivei naționale a Ucrainei, o "operațiune defensivă" este în curs de desfășurare. Pe fondul alertelor aeriene constante și al întreruperilor de energie electrică, experții lucrează non-stop pentru a digitaliza cele mai prețioase documente și pergamente antice ale țării, astfel încât să fie protejate de eventualele ravagii ale războiului.

"Acestea sunt comorile națiunii, acestea sunt comorile poporului ucrainean. Și este foarte important pentru Europa, și pentru întreaga lume, deoarece multe dintre informații sunt conectate cu informațiile din țări europene și cu alte țări", a declarat Olesia Stefanyk, director al Arhivei Istorice Centrale de Stat a Ucrainei din Lviv.

Lviv, orașul în care se află una dintre cele mai vechi arhive din Europa de Est

Deși orașul Lviv, situat în vestul țării, este departe de linia frontului, acesta este în continuare expus riscului de bombardament. Totodată, la Lviv se află una dintre cele mai vechi arhive din Europa de Est.

Pe lângă crearea de versiuni digitale, tipăriturile vechi și artefactele rare au fost transportate de la etajele superioare în camerele de depozitare, unde au fost depozitate în containere speciale.

"Acestea sunt seifuri pentru depozitarea celor mai valoroase documente pe care le avem. Acestea sunt ignifugate și pot rezista până la 120 de grade Celsius. Nu toate băncile au astfel de seifuri. Am mutat aici bunurile cele mai valoroase, pentru a fi păstrate în siguranță", a declarat Bohdana Petrașak, șefa arhivelor.

Când a fost înființată arhiva

Arhiva a fost înființată în 1784, în timpul Imperiului Austro-Ungar, între incinta unei mănăstiri. Cu toate acestea, documentele reunite aici sunt mult mai vechi, incluzând chiar și certificate de naștere din secolul al XII-lea.

Tavanul coridoarelor fostei mănăstiri este încă căptușit cu fresce din secolul al XVIII-lea, tipărituri vechi și rafturi de lemn.

Însă lucrările la Arhiva Istorică de Stat din Ucraina vor necesita ceva timp pentru a fi finalizate. Eforturile arhiviștilor sunt completate de expertiză și logistică din Franța, Germania și alte țări europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE