Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul vicepreședinte al SUA nu va face apel la hotărârea care îl obligă să depună mărturie în cazul unei alte anchete care îl vizează pe Donald Trump

Publicat de: Euronews

Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence nu va face apel la ordinul unui judecător care îl obligă să depună mărturie în cadrul anchetei Departamentului de Justiție privind eforturile de a anula rezultatele alegerilor din 2020, a declarat miercuri un purtător de cuvânt.

Decizia pregătește terenul pentru o posibilă apariție a lui Pence în următoarele săptămâni în fața unui mare juriu federal, în cadrul unei alte anchete care îl vizează pe fostul președinte al SUA, Donald Trump.

Pence a fost citat în urmă cu câteva luni de către avocatul special care investighează încercările fostului președinte Donald Trump și ale aliaților săi de a anula rezultatele alegerilor înainte de revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, notează Associeted Press.

Avocații lui Trump au obiectat la citație pe motiv de privilegiu executiv, dar un judecător federal din Washington a respins săptămâna trecută aceste argumente, obligându-l pe Pence să depună mărturie. Judecătorul James Boasberg, de la Curtea Districtuală a SUA, a acceptat însă argumentele avocaților lui Pence potrivit cărora, din motive constituționale, acesta nu poate fi interogat cu privire la acțiunile sale din 6 ianuarie.

Decizia vine în contextul în care Trump urmărește în mod activ nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024. De asemenea, este de așteptat ca și Mike Pence să încerce să intre în cursa pentru nominalizare.

Mulți dintre consilierii lui Pence, inclusiv șeful său de cabinet și consilierul său șef, au depus deja mărturie în fața anchetatorilor care investighează atacul din 6 ianuarie, dar Pence poate oferi o relatare de primă mână în privința unor conversații individuale cu Trump.

Anchetele care îl vizează pe Donald Trump

Marți, Trump a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare în legătură cu o anchetă privind plățile unor sume de bani efectuate în 2016 către fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels, care spune că a avut o relație cu Trump cu mult timp în urmă.

Departamentul de Justiție investighează separat gestionarea documentelor clasificate găsite la Mar-a-Lago, proprietatea din Florida a lui Trump. Procurorul districtual din comitatul Fulton, în statul Georgia, conduce o anchetă penală paralelă legată de alegerile din 2020, iar procurorul general din New York l-a dat în judecată pe Trump, pe trei dintre copiii săi și afacerea familiei sale pentru presupuse fraude financiare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE