Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Fostul vicepreşedinte al SUA, Mike Pence, şi-a oficializat candidatura la Casa Albă

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Fostul vicepreşedinte al SUA, Mike Pence, şi-a lansat oficial campania pentru nominalizarea republicană la Casa Albă miercuri, spunând că alegerea pentru 2024 este una simplă, între un Donald Trump "iresponsabil" şi Constituţie, transmite AFP.

Conservatorul creştin în vârstă de 64 de ani a susţinut că încercările fostului său şef de a nu recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, pierdute în faţa democratului Joe Biden, ar trebui să îl descalifice.

Mike Pence a insistat, totuşi, să apere bilanţul Casei Albe din timpul administraţiei Trump, al cărui vicepreşedinte a fost timp de patru ani, spunând că a fost mândru să stea alături de omul de afaceri devenit şef de stat "în fiecare zi" a mandatului său (2017-2021). Dar a adăugat că limitele au fost încălcate pe 6 ianuarie 2021, ziua asediului asupra Capitoliului.

"Aşa cum am spus de multe ori, în acea zi fatidică, cuvintele preşedintelui Trump au fost iresponsabile şi au pus în pericol familia mea şi pe toţi cei din Capitol Hill", le-a spus el susţinătorilor din Ankeny, în statul Iowa."Dar poporul american merită să ştie şi că, în acea zi, preşedintele Trump mi-a cerut să aleg între el şi Constituţie. Acum alegătorii se vor confrunta cu aceeaşi alegere. Am ales Constituţia şi o voi face mereu", a adăugat el.

Un fost aliat loial al lui Donald Trump

Un opozant ferm al avortului, Mike Pence l-a ajutat pe Donald Trump să câştige dreapta religioasă fiind partenerul său pentru funcţia de vicepreşedinte în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

După ani de loialitate neclintită, Mike Pence şi-a schimbat poziţia în urma atacului asupra Capitoliului, care a zdruncinat democraţia americană. În acel moment, Mike Pence conducea, în calitate de vicepreşedinte, sesiunea Congresului, în cadrul căreia aleşii urmau să recunoască victoria democratului Joe Biden. Deşi avea doar un rol ceremonial, Donald Trump insistase pe lângă Pence să refuze să valideze alegerea democratului. Vicepreşedintele nu s-a conformat, ceea ce i-a câştigat o duşmănie puternică în rândul susţinătorilor miliardarului. Forţând intrarea în Capitoliu, unii protestatari, susţinători ai preşedintelui Trump, au cerut spânzurarea lui Mike Pence, care a trebuit să se ascundă în grabă.

Ruptura dintre cei doi compromite şansele lui Mike Pence, pe care mulţi militanţi loiali lui Donald Trump continuă să îl considere un trădător. Pence se bucură de circa 3,8% din intenţiile de vot, cu mult în urma fostului preşedinte (53,2%), conform mediei ultimelor sondaje realizate de site-ul RealClearPolitics. El este urmat de guvernatorul Floridei Ron DeSantis (22,4%), care mizează şi el pe un discurs conservator, dar pe un ton mai agresiv,precum şi de fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley (4,4%).

Distribuie

Taguri