Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul senator american Joe Lieberman, partener de candidatură al lui Al Gore în 2000, a murit

Fostul senator american Joe Lieberman, colistier pe tichetul democrat, în 2000, pentru funcţia de vicepreşedinte alături de Al Gore, a murit miercuri la vârsta de 82 de ani, a anunţat familia sa, notează AFP.

El a decedat la New York în cursul după-amiezii "în urma unor complicaţii legate de o cădere", a precizat aceasta într-un comunicat.

Cine a fost Joe Lieberman

Acest absolvent de drept al Universităţii Yale a fost mai întâi senator în Connecticut, apoi procuror general al statului, înainte de a câştiga un loc în Senatul de la Washington pentru prima dată în 1988 ca democrat.

Modest, deseori zâmbitor şi rareori pierzându-şi calmul, Joe Lieberman a fost o voce moderată atunci când fractura dintre cele două partide a început să crească în anii 1990.

În 1998, a fost primul democrat din Senat care l-a criticat aspru pe preşedintele Bill Clinton pentru aventura sa scandaloasă cu Monica Lewinsky, deşi Lieberman nu a mers atât de departe încât să ceară demiterea lui.

Această poziţie de compromis l-a determinat pe Al Gore să-l aleagă pe Lieberman drept partener de candidatură pentru tandemul democrat la alegerile prezidenţiale din 2000, făcându-l primul evreu care a candidat la funcţia de vicepreşedinte.

Ei au câştigat votul popular naţional, dar au pierdut alegerile în colegiul electoral, după ce Curtea Supremă a decis în favoarea republicanilor în urma unui imbroglio istoric privind numărarea buletinelor de vot în Florida.

În anii care au urmat, Joe Lieberman şi-a şocat partidul apărând ferm războaiele lui George W. Bush din Irak şi Afganistan.

După ce a pierdut primarele democrate pentru realegere sa în statul său natal, Connecticut, în 2006, a părăsit partidul şi a candidat ca independent, reuşind să-şi recupereze locul cu ajutorul alegătorilor conservatori.

Joe Lieberman a părăsit Congresul în 2013.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE