Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul campion paralimpic Oscar Pistorius va fi eliberat condiționat

Publicat de: Euronews

Oscar Pistorius, fostul campion paralimpic sud-african, aflat după gratii din 2014 pentru uciderea iubitei sale, va fi eliberat.

Justiţia sud-africană a aprobat vineri eliberarea condiţionată a fostului campion paralimpic Oscar Pistorius. Decizia va fi pusă în aplicare pe 5 ianuarie, la zece ani după uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp.

Oscar Pistorius va fi eliberat pe 5 ianuarie 2024

Administrația închisorii: "Departamentul serviciilor corecţionale confirmă eliberarea condiţionată a domnului Oscar Leonard Carl Pistorius, în vigoare din 5 ianuarie 2024”.

Eliberarea lui Oscar Pistorius a fost decisă în urma deliberărilor unei comisii într-o închisoare de lângă Pretoria, unde sportivul îşi ispăşeşte pedeapsa. Comisia a trebuit să "stabilească dacă deţinutul este apt sau nu pentru reintegrarea socială".

O primă cerere de eliberare a lui Pistorius a fost respinsă în luna martie, după o polemică legată de proporţia pedepsei deja efectuate de deţinut.

Legea sud-africană prevede că un condamnat poate să beneficieze de o eliberare condiţionată după efectuarea a jumătate din pedeapsă.

În 2013, campionul paralimpic și-a împușcat mortal iubita

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, atletul sud-african, acum în vârstă de 37 de ani, şi-a împuşcat mortal partenera, manechinul Reeva Steenkamp (29 de ani), trăgând un glonţ prin uşa băii camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria.

Cu un an înaintea acestui tragic eveniment, sextuplul campion paralimpic, supranumit "Blade runner" din cauza protezelor sale de carbon, a intrat în legenda sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

Oscar Pistorius a fost condamnat în 2014, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare pentru ucidere involuntară, la finalul unui proces care a durat mai multe luni, transmis în direct la televiziune.

După un apel al Parchetului şi o nouă condamnare la şase ani de închisoare, pronunţată în 2016, saga judiciară a continuat până când Curtea Supremă sud-africană a decis în final să-l condamne pe Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, în noiembrie 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE