Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost director al Samsung, acuzat de furt de tehnologie pentru China. Anchetă de amploare în Coreea de Sud

Procurorii sud-coreeni au anunțat luni au pus luni sub acuzare un fost director executiv al Samsung Electronics, suspectat că a furat tehnologia companiei pentru a construi o fabrică de cipuri în China, relatează agenția Reuters.

Inculpatul, care a fost și vicepreședinte al firmei SK Hynix, este acuzat c-ar fi achiziționat ilegal date de la Samsung pentru a construi o fabrică în orașul Xian din nord-vestul Chinei între 2018 și 2019, se arată într-un comunicat al Biroului procurorilor din districtul Suwon.

Data procesului nu a fost încă stabilită de către instanța locală unde a fost depus dosarul.

Potrivit procurorilor, fostul director executiv al Samsung Electronics a fost arestat în luna mai. Acesta a lucrat timp de 28 de ani la producătorul sud-coreeni de cipuri. Anchetatorii sud-coreeni nu au făcut publică identitatea persoanei puse sub acuzare. Reuters a precizat că nu a putut obține punctul de vedere al inculpatului din acest dosar.

Acuzațiile procurorilor sud-coreeni la adresa fostului director al Samsung

Fostul director executiv al companiei Samsung ar fi încercat să construiască o fabrică, la nici doi kilometri distanță de unitatea la care compania sud-coreeană produce cipuri în orașul chinez Xian, după ce a înființat o firmă specializată în realizarea de semiconductori.

Planul său de a construi o nouă fabrică folosind date ale Samsung a eșuat, după ce a întâmpinat probleme cu finanțare, relatează agenția sud-coreeană Yonhap.

Procurorii sud-coreeni am mai precizat că în acest dosar au pus sub acuzare și alte șase persoane pentru implicarea lor în presupusele infracțiuni. Printre acestea se numără și un angajat al unei companii de inspecție care este acuzat că a divulgat planul arhitectural al fabricii de semiconductori a Samsung.

Anchetatorii au estimat că, prin furtul de date, Samsung Electronics a pierdut cel puțin 30 de miliarde de woni (23 de milioane de dolari).

"Este o infracțiune gravă care ar putea da o lovitură grea securității noastre economice, afectând baza industriei naționale de cipuri, într-un moment în care se intensifică concurența în producție", au mai afirmat procurorii sud-coreeni.

Potrivit Reuters, atât reprezentanții Samsung Electronics, cât și cei ai SK Hynix au refuzat să comenteze.

Acuzațiile au fost lansate în contextul în care oficialii din Coreea de Sud au promis să vor spori sprijinul pentru sectorul cipurilor. De altfel, președintele Yoon Suk Yeol a catalogat concurența din acest domeniu drept un ”război total”, pe fondul intensificării tensiunilor dintre China și SUA.

Samsung și SK Hynix din Coreea de Sud, primii doi producători mondiali de cipuri de memorie, au investit miliarde de dolari în fabrici de cipuri în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE