Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Formula 1: Red Bull, amendat cu 7 milioane de dolari pentru depășirea plafonului bugetar

Federația Internațională de Automobilism a amendat echipa de Formula 1 Red Bull cu suma de 7 milioane de dolari, pentru că în sezonul 2021 a depășit plafonul bugetar impus de regulament. Decizia a fost anunțată vineri de FIA, care a precizat că echipa a acceptat propunerea de acord formulată de federație.

Amenda trebuie plătită în termen de 30 de zile de la acord, precizează FIA.

Pe lângă amendă, Red Bull Racing a primit și „o penalizare sportivă minoră sub forma unei limitări a capacității de a conduce teste aerodinamice pe o perioadă de 12 luni de la data executării acordului”.

FIA nu a luat nicio decizie în privința titlului mondial câștigat sezonul precedent de Max Verstappen, astfel că pilotul olandez rămâne campion mondial al sezonului 2021, când a avut loc depășirea plafonului bugetar.

Red Bull, singura echipă care a depășit plafonul bugetar în 2021

În sezonul 2021, echipa dublului campion mondial Max Verstappen a fost singura care a depăşit plafonul bugetar, primul sezon în care a funcţionat această regulă financiară. FIA a făcut anunţul pe 10 octombrie, a doua zi după ce olandezul şi-a asigurat al doilea titlu mondial după Marele Premiu al Japoniei.

Red Bull a fost găsită vinovată de o ''încălcare minoră'', sub cinci la sută din plafonul fixat pentru 2021, de 145 milioane dolari, adică o depăşire maximă de 7,25 milioane dolari.

Echipa austriacă a primit cu ''surpriză şi decepţie concluziile FIA'', susţinând că bugetul său a fost sub limita impusă şi acum trebuie să accepte sau nu acordul propus. Regulamentul financiar al F1 prevede în acest caz o ''penalitate financiară'' sau o ''penalitate sportivă''.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE