Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiscul trebuie să recupereze taxele și impozitele restante. Cine sunt marii datornici ai statului

Fiscul trebuie să ia măsuri urgente pentru a recupera taxele și impozitele restante, dar și pentru a fi la zi cu colectarea.

Noii șefi de la ANAF și Vamă au termen până la începutul săptămânii viitoare, așa le-a cerut ministrul Finanțelor.

Cei mai mari datornici la buget sunt companiile de stat, cu restanțe care ajung chiar la 2 miliarde de lei după primul trimestru, în anumite cazuri.

Urmează două luni în care ANAF trebuie să strângă la buget aproape 80 de miliarde de lei, doar din planul pe iunie și iulie.

Mai are însă de acoperit și deficitul de 8,9 miliarde de lei, înregistrat din taxe neîncasate în perioada ianuarie - mai. Primele cinci luni au fost slabe la capitolul venituri: guvernul spune că din taxele suplimentare aplicate sectorului energetic au intrat mai puțini bani decât au estimat, după ce energia și gazele s-au ieftinit.

Cum arată planul de colectare pe următoarele luni

În iunie, ANAF ar trebui să aducă la buget circa 39 de miliarde de lei. Iar în luna iulie, aproape 41 de miliarde de lei, un venit record. Sunt luni în care companiile de stat sau cele la care statul deține pachete de acțiuni plătesc dividendele aferente anului 2022.

Cei mai mari datornici la stat au restanțe de miliarde de lei la sfârșitul trimestrului I. CFR Marfă e cel mai mare dintre aceștia, cu 2 miliarde de lei datorii, dintre care 1,66 miliarde de lei la bugetul de stat, în jur de 320 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și aproape 115 milioane de lei la sănătate.

În clasamentul rău-platnicilor urmează Complexul Energetic Hunedoara, cu 1,69 miliarde de lei în total. La bugetul de stat și cel de asigurări sociale, sumele sunt apropiate, de peste 700 de milioane de lei fiecare. Și o datorie ceva mai mică la sănătate.

În baza ANAF figurează și distribuitorul de produse farmaceutice Unifarm, cu 1,33 miliarde de lei restanțe la bugetul de stat.

Până acum am analizat situația companiilor cu datorii mari, dar sunt și restanțieri cu datorii mai mici de 1 miliard de lei. De exemplu, Compania Națională a Uraniului are de plătit un total de 205 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE