Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda va semna un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite

Finlanda va semna săptămâna viitoare un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite pentru a acorda armatei americane un acces larg în țara nordică în vecinătatea lungi sale granițe cu Rusia, a informat azi guvernul de la Helsinki. Finlanda, vecina nordică a Rusiei, a devenit cel mai nou membru al NATO la începutul acestui an. Acordul va fi semnat luni la Washington, înainte de ratificarea oficială de către legislatorii ambelor țări.

Ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonen, că prin acest acord organizarea operațiunilor militare va fi mai ușoară într-o eventuală criză de securitate. Acordul cu Statele Unite are ca scop să permită acces militar rapid și ajutor Finlandei în caz de conflict. Armata americană va avea access nestingherit la 15 facilități și zone din Finlanda unde poate depozita echipamente și muniții militare. Zonele de access include baze aeriene, un port militar și acces feroviar către nordul Finlandei, unde armata americană va avea o zonă de depozitare lângă o cale ferată care duce până la granița cu Rusia.

În luna iulie, Finlanda și-a îmbunătățit infrastructura feroviară de la granița cu Suedia, pentru a facilita aliaților trimiterea de întăriri și echipamente de peste Atlantic la Kemijarvi, la o oră de mers cu mașina de granița cu Rusia. Finlanda nu va permite însă depozitarea sau transportul de arme nucleare și biologice pe teritoriul său, în conformitate cu tratatele internaționale de neproliferare la care s-a angajat anterior.

Suedia vecină, care a cerut și ea să adere la NATO, dar a fost lăsată în așteptare din cauza rezistenței statelor membre existente, Turcia și Ungaria, a semnat săptămâna trecută un acord similar cu SUA, oferindu-i acces în 17 zone, inclusiv patru baze aeriene, un port și cinci tabere militare. Printre alți membri NATO, SUA au semnat acorduri similare cu Norvegia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria și Estonia, în timp ce cel cu Danemarca este în așteptarea aprobării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE