O eroare tehnică birocratică e posibil să blocheze finanțarea din PNRR a metroului din Cluj. Primarul Emil Boc spune că vinovate sunt instituțiile europene și acuză și specialiștii în infrastructură că dezinformează atunci când spun că metroul clujean este un proiect compromis.
Cu ordin de începere a lucrărilor emis în septembrie 2023 și o deschidere a șantierului care a avut loc în iunie 2024, proiectul metroului clujean este pe cale să piardă finanțarea din PNRR dintr-o problemă de comunicare a sistemului românesc cu cel european.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca: „Noi nu am primit nicio informare deocamdată cu privire la metrou dacă rămâne sau nu în PNRR. Este decizia exclusivă a Guvernului. Ce a spus însă Guvernul și a spus foarte clar, a fost valabil pentru tronsoanele de autostradă din Moldova, faptul că datorită unei erori tehnice, nu erori a Misterului Transporturilor sau noi la Cluj, la metrou, nu s-a sincronizat SEAP-ul românesc, sistemul electronic de achiziții publice din România, cu jurnalul oficial al UE. Noi am publicat în SEAP, am trimis la JUE. Ei trebuiau să ne răspundă în 48 de ore să ne spună dacă e vreo problemă. Nu ne-au răspuns nimic și după 72 de ore au transmis la SEAP că e o problemă.”
Emil Boc susține că metroul din Cluj poate fi finanțat și din alte surse
Emil Boc spune că vina este a instituțiilor europene, dar că în contractul de finanțare mai sunt menționate cel puțin două surse din care pot veni banii: programul operațional de transporturi și emisiunile de bonduri verzi ale Guvernului României. Fostul premier este însă supărat și pe cei de la Asociația Pro Infrastructura, pe care îi acuză că dezinformează.
Într-o postare făcută în luna iulie, ONG-ul arăta că „mașinăriile care sapă tunelurile, estimate la cel mult 30 de milioane €, zac dezasamblate, fără proiect de conectare la o sursă de apă și energie electrică”.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca: „Tot văd pe unii deștepți care spun că nu are autorizație de construcție metroul. Este un domn Ciurea care se dă mare șmecher și care trebuie să știe că o cârtița care e șobolan nu are nevoie de autorizație de construcție, dar o cârtiță din asta de metrou are nevoie de autorizație. Noi avem deja autorizație de construcție în baza legiilor speciale pentru autostrăzi și metrou.
Cei care numai vorbesc prostii nu îi credeți că numai dezinformează în privința autorizației de construcție. Suntem cu toate actele la zi și legale. Evident că sunt probleme în aplicare. Să-ți faci un coteț acasă dai de probleme, darămite când sapi să faci un metrou. Am găsit soluții tehnice cu cei 90 de piloni să-i blocăm.”
Metroul din Cluj va traversa 21 de kilometri și va avea 19 stații. Lucrările ar putea fi finalizate până în 2031.