Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmele Marvel vor reveni în cinematografele din China, la aproape patru ani după ce au fost interzise

Publicat de: Euronews

După aproape patru ani de absenţă, filmele Marvel vor reveni în cinematografele din China, a anunţat marţi studioul american, spre bucuria fanilor chinezi ai francizei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Filmele cu supereroi Marvel, extrem de populare în ţara asiatică, nu au mai apărut în cinematografele chineze de la lansarea filmului "Spider-Man: Far from Home", în iulie 2019.

China autorizează lansarea în cinematografe doar a câtorva zeci de lungmetraje străine în fiecare an.

De ce a fost refuzată lansarea filmelor Marvel și în China?

În speranţa de a obţine o autorizaţie pe uriaşa piaţă chineză, studiourile de la Hollywood îşi asumă uneori tăierea anumitor scene considerate prea violente, cu prea multă nuditate, deranjante sau considerate sensibile, din punct de vedere politic, de către autorităţile chineze.

Autoritățile de reglementare chineze nu au explicat, totuși, niciodată în mod oficial de ce filmele au fost interzise.

Această lipsă a unui mesaj oficial a lăsat loc pentru diferite speculații, potrivit cărora principalele motive ar fi:  tensiunile din războiul comercial dintre SUA și China și poziția politică naționalistă a președintelui Xi Jinping, precum și înăsprirea controlului asupra societății civile, transmite euronews.com.

Alte teorii au inclus prioritizarea industriei cinematografice interne a țării (la prețul multor filme internaționale), diferite încălcări - cum ar fi momente foarte scurte cu cupluri LGBTQ și mențiuni despre relații între persoane de același sex în filmul ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness and Thor: Love and Thunder” și prezența simbolurilor patriotismului american în filme.

Există discuții chiar și despre așa-zisele abateri ale regizoarei chineze premiate cu Oscar Chloé Zhao ( Nomadland , Eternals), care a fost criticată în China pentru declarațiile pe care le-a făcut criticând țara sa natală.

Când vor fi lansate filmele Marvel în China

Studiourile Marvel, deţinute de gigantul american Disney, a anunţat marţi lansarea pe 7 februarie în China a filmului "Black Panther: Wakanda Forever".

După zece zile va fi lansată şi cea mai recentă producţie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", a precizat Marvel pe reţeaua de socializare Weibo, în aceeaşi zi și în China, şi în Statele Unite.

Cinematografele, la fel ca alte locuri de divertisment, au fost printre primele care s-au închis în China în timpul epidemiei de COVID-19.

Sălile de cinema au fost apoi autorizate să se redeschidă, însă cu o limitare drastică a numărului de spectatori pentru a evita contaminarea - o situaţie care nu i-a încurajat pe chinezi să meargă la cinematografe.

Ridicarea majorităţii restricţiilor sanitare în China luna trecută marchează o revenire treptată la normalitate în ţară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE