Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FIFA: Blatter și Platini au fost achitați pentru acuzațiile de corupție

După șase ani de investigații și două săptămâni de procese, Michel Platini și fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, au fost achitați în dimineața zilei de vineri de un tribunal elvețian pentru acuzațiile de corupție.

Procurorii i-au acuzat pe Blatter, cetățean elvețian, șeful FIFA timp de 17 ani, și pe Platini, fost căpitan și antrenor al echipei naționale a Franței, că au aranjat ilegal ca FIFA să îi plătească lui Platini două milioane de franci elvețieni - 1,8 milioane de euro -, în 2011, și au cerut pedepse de 20 de luni pentru cei doi.

Ambii au negat acuzațiile. Blatter, în vârstă de 86 de ani, declarase că plata de două milioane de franci elvețieni a fost în urma unui "gentlemen's agreement" între cei doi, atunci când i-a cerut lui Platini să fie consilierul său tehnic în 1998.

Platini, în vârstă de 67 de ani, a fost consultant între 1998 și 2002, cu un salariu anual de 300.000 de franci elvețieni. Restul salariului de un milion de franci elvețieni pe an al lui Platini urma să fie achitat la o dată ulterioară, a precizat Blatter.

Procurorii au declarat că acordul verbal dintre cei doi bărbați nu a existat niciodată și l-au descris ca fiind o invenție.

Atunci când Blatter a aprobat plata, el se afla în campanie pentru a fi reales, iar Platini, pe atunci președinte al UEFA, era privit ca având influență asupra membrilor europeni care ar putea hotări votul.

Acuzațiile de nereguli au pus capăt șefiei lui Blatter în fruntea FIFA și au distrus speranțele lui Platini de a-i succeda, după ce ambii au fost excluși din fotbal, când înțelegerea lor a ajuns în spațiul public.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE