Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii și soldații ucraineni adună minele neexplodate de pe terenul arabil

Fermierii din Herson vor să înceapă din nou muncile agricole, pentru a-și asigura traiul zilnic. Dar plugurile lor continuă să scoată la suprafață muniție neexplodată, chiar și după ce soldații Rusiei s-au retras din regiune. Acum, alături de soldații ucraineni, aceștia încearcă să detecteze și să neutralizeze minele neexplodate.

Peste două milioane de hectare trebuie inspectate

Periculoasă și frustrantă. Așa descrie situația un fermier din Herson. El spune că geniștii l-au ajutat să verifice întreg terenul agricol pe care îl deține, de 250 de hectare. Le-a luat patru zile, dar încă mai găsesc proiectile. În total, peste două milioane de hectare de teren agricol trebuie să fie inspectate pentru detectarea explozibililor.

"Am încercat să ne descurcăm singuri, cu ajutorul unor băieți în timpul lor liber, geniști. Am găsit aproximativ 300 de mine, pe care băieții le-au strâns, eliminat și detonat", spune Andrii Litvinov, fermier din Herson.

Autoritățile locale spun că aproximativ două milioane și jumătate de hectare de terenuri agricole din Ucraina trebuie să fie inspectate pentru explozibili.

800 de mii dintre acestea sunt prioritare, pentru a începe însămânțările de primăvară. Dar operațiunile de deminare în masă necesită echipamente speciale, pe care Ucraina trebuie să le obțină de la partenerii internaționali. În plus, oamenii au nevoie și de piese de schimb pentru utilajele agricole, iar acestea sunt greu de găsit. "Încă din copilărie am vrut să fiu tractorist, așa că asta am făcut, îmi place. Dar dacă terenul nu ar fi fost minat, m-aș fi descurcat excelent, m-aș fi grăbit, bineînțeles. Sunt obișnuit cu această muncă și vreau să merg pe câmp", spune Artem.

Fermierii din regiunea Herson speră să poată însămânța măcar 30% din terenurile agricole din teritoriile eliberate de pe malul drept al râului Nipru. După cum spun ei, nu este suficient, dar reprezintă un început.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE