Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii români cer derogări la Bruxelles. Ministrul Agriculturii ar putea cere demisia comisarului european în domeniu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că ar putea cere demisia comisarului european în domeniu, în cazul în care fermierii români nu obțin derogări de la unele regulamente europene. Concret, este vorba despre obligația rotației culturilor și lăsarea în pârloagă a unor suprafețe din ferme. Discuțiile vor fi purtate la Consiliul de marți de la Bruxelles. 

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru și am încercat să le explic și comisarului și la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectați, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei," a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că solicitarea de derogare se referă la GAEC 7, care implică rotația culturilor, și GAEC 8, care impune condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă). El a avertizat că, în absența unei soluții favorabile în Consiliul de Miniștri, va cere demisia comisarului european pe Agricultură, Janusz Wojciechowski.

"Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveți în față, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog," a subliniat Barbu.

Nicolae Ciucă: ”Nu s-a discutat în coaliție despre comisarul UE”

Coaliția de Guvernare nu a luat în discuție ca țara noastră să ceară demisia Comisarului European pe Agricultură, declară președintele PNL, Nicolae Ciucă. Acesta a refuzat să comenteze declarația ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care a anunțat că vrea ori derogări pentru fermierii români, ori depunerea mandatului de către oficialul european. Nicolae Ciucă a atras atenția că Agricultura românească beneficiază de 3 miliarde de euro anual, de la Uniunea Europeană.

”Nu am discutat o astfel de acțiune. Ceea ce este important de spus și am spus de fiecare dată reprezentanților acestor domenii de activitate, în special fermierilor, pentru că stăm de vorbă cu dumnealor și trebuie să vedem în ce măsură au contribuit fondurile de la agricultura europeană astfel încât fermierii din România să poată să beneficieze atât de sprijin cât și fonduri pentru dezvoltare, pentru tehnologizare și cu toții trebuie să recunoaștem cât de consistent a fost acest ajutor și doresc să menționez încă o data, e posibil să se fi schimbat aceste valori, dar cel puțin anul trecut fermierii români primeau două miliarde de euro sprijin financiar nemijlocit, aproximativ un miliard pentru dezvoltare. Ca atare, anual vin în România trei miliarde de euro pentru agricultură”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE