Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FBI, criticat pentru modul în care a gestionat ancheta Trump-Rusia

Un raport mult așteptat a constatat că FBI s-a grăbit în ancheta sa privind legăturile dintre Rusia și campania lui Donald Trump din 2016 și s-a bazat prea mult pe informații brute și neconfirmate.

Raportul avocatului special John Durham reprezintă punctul culminant al unei investigații despre care Trump și aliații săi au afirmat că va scoate la iveală abateri masive din partea autorităților de aplicare a legii și a agenților de informații, potrivit Euronews.com.

În schimb, ancheta lui Durham a dat rezultate sub așteptări. Procurorii au obținut o pledoarie de vinovăție din partea unui angajat puțin cunoscut al FBI pentru alterarea probelor în timp ce solicita permisiunea de a asculta un fost oficial al campaniei lui Trump, dar au pierdut singurele două cazuri penale pe care le-au dus la proces.

Raportul cataloghează ceea ce Durham spune că a fost o serie de pași greșiți din partea FBI și a Departamentului de Justiție, în timp ce anchetatorii au demarat o investigație politică, în toiul alegerilor din 2016, pentru a stabili dacă toată campania lui Trump a fost în complicitate cu Rusia pentru a înclina rezultatul.

Raportul a criticat FBI pentru că a deschis o investigație completă bazată pe "informații brute, neanalizate și necoroborate", afirmând că viteza cu care a făcut acest lucru a fost o abatere de la normă. De asemenea, a afirmat că anchetatorii s-au bazat în mod repetat pe "prejudecata de confirmare", ignorând sau raționalizând dovezile care le subminează premisa unei conspirații Trump-Rusia, în timp ce au împins ancheta înainte.

De atunci, FBI a anunțat zeci de acțiuni corective, inclusiv măsuri menite să asigure acuratețea aplicațiilor secrete de supraveghere pentru a asculta suspecții de terorism și spionaj.

"Dacă aceste reforme ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți", a declarat FBI într-un comunicat. Acesta a subliniat, de asemenea, că raportul s-a concentrat asupra conducerii anterioare a FBI, înainte ca actualul director Christopher Wray să preia postul în 2017.

Trump: Investigația privind Rusia, o ”farsă democrată”

Trump, pe platforma sa Truth Social, a afirmat că raportul a arătat "crima secolului" și s-a referit la investigația privind Rusia ca la o "farsă democrată".

Durham a fost numit în 2019 de către procurorul general al lui Trump, William Barr, la scurt timp după ce avocatul special Robert Mueller și-a încheiat ancheta pentru a stabili dacă campania lui Trump din 2016 a colaborat cu Rusia pentru a muta rezultatul alegerilor în favoarea sa.

Ancheta lui Mueller s-a soldat cu foarte multe acuzații penale, inclusiv condamnări ale unor asociați ai lui Trump, și a stabilit că Rusia a intervenit în numele campaniei Trump și că aceasta a acceptat acest ajutor. Dar echipa lui Mueller nu a constatat că aceștia au conspirat pentru a influența alegerile, creând o deschidere pentru critici.

Dezvăluirile din lunile următoare au scos la iveală defecte ale anchetei, inclusiv erori și omisiuni în cererile Departamentului de Justiție de a asculta un fost consilier al campaniei lui Trump, Carter Page, precum și faptul că FBI s-a bazat pe un dosar cu informații necoroborate sau discreditate, întocmit de un fost spion britanic, Christopher Steele.

De asemenea, se spune că FBI nu a coroborat nici măcar "o singură afirmație substanțială" din așa-numitul dosar Steele și a ignorat sau a raționalizat ceea ce afirmă că au fost informații disculpatorii pe care asociații lui Trump le-au furnizat informatorilor confidențiali ai FBI. Aceasta include, potrivit raportului, minimalizarea importanței unei conversații în care Papadopoulos a negat informatorului FBI că ar fi avut cunoștință de legături între campanie și Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE