Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără electricitate, gaz, apă curentă sau încălzire. Cum arată iarna pentru milioane de ucraineni

Publicat de: Euronews

La Borodianka, în apropiere de Kiev, unii locuitori se confruntă cu iarna geroasă, fără căldură, și sunt nevoiți să găsească alternative pentru a se încălzi. Rețelele de electricitate și de gaz au fost grav avariate de rachetele rusești în ultimele luni.

Locuitorii Bahmut supraviețuiesc sub tirul artileriei rusești

Hanna Reznikova este o rezidentă din zonă: „Pornesc încălzitorul electric și un mic ventilator. Dar nu este suficient, acesta este parțial stricat și abia dacă mai dă căldură. Ne acoperim cu câteva pături, așa dormim”.

Cele mai crâncene lupte au loc acum în Bahmut, în estul Ucrainei. Moscova încearcă să încerce să încercuiască orașul pe care îl bombardează de luni de zile. Ultimii locuitori ai orașului supraviețuiesc sub tirul artileriei rusești.

De când au început luptele, cea mai mare parte din cei 70.000 de locuitori din Bahmut de dinainte de război au fugit. Cei câțiva care au rămas trebuie să supraviețuiască acum fără electricitate, fără gaz, fără apă curentă, fără căldură și fără conexiune la internet.

„Mi s-a promis un nou cuptor cu combustie pentru încălzire. Dar nu l-am primit niciodată. Cum supraviețuim când în casă îngheață de frig?”, a întrebat cu lacrimi în ochi o locuitoare pe nume Irina.

Ajutor pentru Ucraina

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a explicat situația critică în cadrul unei conferințe a donatorilor de la Paris, spunând că aproximativ 12 milioane de persoane din aproape toate regiunile și din capitală sunt deconectate de la alimentarea cu energie.

„Din păcate, aceasta este o situație tipică pentru noi. Și ne așteptăm la noi lovituri rusești în fiecare zi, care pot crește dramatic numărul de întreruperi”.

Zeci de țări și organizații internaționale au promis un ajutor de 1 miliard de euro pentru a-i menține pe ucraineni alimentați, hrăniți, încălziți și în mișcare în această iarnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE