Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii în Crimeea. Ucraina a lovit șantierul naval al flotei ruse din Marea Neagră

Autoritățile din Crimeea ocupată de Rusia au declarat miercuri dimineață că forțele ucrainene au atacat instalațiile navale rusești din această zonă, după ce în cursul nopții au fost raportate explozii care au rănit zeci de persoane, notează The New York Times.

La șantierul naval Sevmorzavod din orașul Sevastopol, pompierii încercau să stingă mai multe incendii. Cel puțin 24 de persoane au fost rănite, potrivit lui Mihail Razvozhaev, cel mai înalt oficial al guvernului local instalat de Rusia. Exploziile au început în jurul orei 2 dimineața.

Un nou front

Conflictul de la Marea Neagră a escaladat în ultimele luni, creând un alt front în războiul din Ucraina. Ucraina a vizat din ce în ce mai mult bazele, instalațiile navale și depozitele de muniții, din peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o în 2014 și a anexat-o ilegal. La rândul ei, Moscova a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene, a depozitelor de cereale și a altor infrastructuri civile de când a renunțat la un acord care permitea Ucrainei să transporte cereale prin Marea Neagră.

Crimeea este legată de Rusia prin poduri și găzduiește Flota rusă a Mării Negre. Ea reprezintă o verigă vitală în lanțul de aprovizionare al armatei ruse care sprijină zecile de mii de soldați care ocupă în prezent o porțiune vastă din sudul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că instalațiile militare din Crimeea sunt ținte legitime. La începutul lunii august, Ucraina a folosit o dronă maritimă pentru a lovi o navă de război rusă, unul dintre cele mai grave atacuri asupra marinei militare a Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE