Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii echivalând cu sute de kilograme de TNT. Un raport oficial arată cauza scurgerilor de gaze din Nord Stream

La originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică se află explozii submarine echivalând cu „sute de kilograme" de TNT, a indicat vineri un raport oficial al Suediei şi Danemarcei, transmis Naţiunilor Unite.

Care este magnitudinea exploziilor

„Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme", indică cele două ţări scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care se reuneşte vineri, la New York, la cererea Rusiei.

„Toate informaţiile disponibile arată că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat", se arată în document, fără a indica un eventual responsabil. Sursa şi autorul exploziilor rămân necunoscute, deși Washingtonul şi Moscova și-au adus reciproc acuzații.

A patra scurgere, descoperită joi

Autoritățile suedeze au anunțat joi a patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pazei de Coastă suedeze, două dintre breșe se află în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două, în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Oficialii de la Bruxelles consideră că deversările de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică ar putea reprezenta acțiuni de „sabotaj" și gesturi „deliberate" de deteriorare a conductelor de gaze naturale. Totuși, cauza rămâne încă neclară.

Cu toate că nimeni nu acuză în mod direct Rusia, suspiciunile se îndreaptă în această direcție.

De partea cealaltă, Moscova a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Ministerul rus de Externe l-a acuzat pe președintele american Biden și companiile americane că sunt cele care beneficiază de pe urma acestei situații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE