Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții AIEA sunt la Centrala din Zaporojie. Misiunea internațională rămâne câteva zile în zonă

Centrala atomică de la Zaporojie este sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, anunță chiar șeful agenției ONU. Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori, a declarat Rafael Grossi. El spune că deocamdată nu poate face o evaluare, dar astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple.

Vizita așteptată de toată lumea chiar a avut loc joi, iar câțiva specialiști internaționali rămân la fața locului, a anunțat Rafael Grossi.

Nu este clar câți oameni din partea AIEA vor fi prezenți la Zaporojie, însă partea ucraineană spune că este vorba despre cinci. Inspecția centralei de la Zaporojie a venit după săptămâni de bombardamente care au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară. Rusia, ale cărei forţe au ocupat centrala din martie, şi Ucraina se acuză reciproc pentru aceste atacuri.

„Încheiem mult așteptata noastră vizită la centrala nucleară de la Zaporojie. Tocmai am terminat un prim tur al zonelor cheie pe care am vrut să le vedem în această primă abordare a întregii centrale. Desigur, mai sunt multe de făcut - echipa mea rămâne aici. Mai important, cel mai important, stabilim aici o prezență continuă din partea AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică)”, a spus Rafael Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE