Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Scriitorul fictiv, dar cât se poate de real. Povestea lui Iv cel Naiv, care a ajuns de la inginerie la poezie

Publicat de: Mirabela Vasile

Își spune Iv cel Naiv un tip fictiv. Dar este un autor cât se poate de real. Un autor care vrea să rămână anonim.

Sau cel puțin identitatea să-i fie necunoscută. Pentru că el numai anonim nu e - operele sale au ajuns la sute de mii de români.

Iv cel Naiv a lăsat ingineria, meseria cu care ieșise din facultate, pentru a-și găsi latura creativă pe care a găsit-o în scriitură. Scriitorul a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că unul dintre momentele care îl bucură este atunci când inspiră oamenii.

”Momentul în care inspir oamenii este unul dintre cele mai plăcute lucruri pe care le poți face într-o relație cu un om. Sunt mulți oameni care scriu în versuri și care se lasă inspirați de faptul că poezia nu e de fapt atât de prăfuită și atât de neprietenoasă așa cum am fost obișnuiți în sistemul nostru de educație în care foarte des există întrebarea -Ce a vrut să zică poetul?- și cred că pur și simplu am reușit să scot poezia la lumină dincolo de zona aceasta puțin învechită, iar aceasta este mica mea contribuție.

Sunt un om destul de obișnuit cum au ajuns să își dea seama și oamenii care mă cunosc și cei care mă văd și cei care sunt aproape de mine în fiecare zi. Mi-am dat seama la un moment dat că nu vreau să fiu inginer așa cum s-a întâmplat la ieșirea din facultate. Mi-am dat seama că drumul meu se duce în zona aceasta creativă și încet-încet am ajuns să descopăr că zona mea creativă este scrisul. Atunci am început să învăț și să fiu din ce în ce mai bun.

Am început cu poezie pentru că era puțin mai ușor pentru mine să exprim lucrurile pe care voiam să le pun. Acum sunt în momentul în care am făcut un pic de viraj, nu definitiv dar cel puțin pentru moment către proză. Sunt la al doilea roman, urmează sî îl public și sunt într-o provocare continuă, pentru că fiecare roman vine cu lumile lui, vine cu întrebările lui, vine cu personajele lui.

Pentru mine poezia este un fel de picătură de ploaie, fiecare poem pare a fi o picătură de ploaie, în timp ce proza mi se pare că e ploaia însăși. Proza este un lucru foarte complex. Fiecare vine cu o lume extraordinar de complexă, care ajunge să îmi ocupe viața și gândurile.

Prozatorul din mine aproape că a ucis poetul, dar e doar o glumă, cred că poți scrie poezii în continuare, cred că în momentul în care o să revin la a scrie poezie și o să simt din nou să fac asta o să fac poate și mai bine ”, spune Iv cel Naiv.

Cum a ajuns poetul la numele de ”Iv cel Naiv”

Scriitorul spune despre el însuși că este o persoană naivă, caracteristică pe care a integrat-o și în numele sub care scrie.

”Sunt o persoană naivă, am foarte multe naivitate autentică, reală, în mine. Așa a apărut și numele. M-am uitat pe ce scriam în momentul acela și am simțit nevoia să o categorisesc cumva și naiv este cuvântul cel mai real și cel mai sincer pe care l-am găsit în legătură cu ceea ce fac și cu ceea ce scriu. Iar acest lucru reflectă cum sunt ca om.

Am o doză foarte mare de naivitate, îmi place să descopăr lucrurile pentru prima oară, chiar și a zecea oară pentru că asta îmi permite să văd lucrurile pe care le-am ratat prima oară. Îmi place să descopăr locuri diferite chiar dacă am aceeași destinație. Naivitatea mă ajută să păstrez un fel de relație proaspătă cu viața.

Dragostea a jucat un rol foarte important pentru că primele mele poezii au fost niște poezii de iubire pentru partenera mea din momentul respectiv. Ea a fost cea care m-a încurajat și mi-a spus că sunt așa de în regulă și inspir atât de mult pe oamenii din jur, încât merită să audă mai multă lume și așa am început să public în 2009. Pe vremea aceea era un blog și am început să scriu acolo așa cu foarte puțin curaj, cu foarte puțină încredere în sine, ca un fel de proiect aparte pe care îl făceam, apoi au apărut primii cititori și m-au făcut să mă simt cumva responsabil, mi s-a părut că oamenii aceștia așteaptă ceva de la mine, iar o lungă perioadă de timp am început proiectul acesta prin care scriam o poezie pe zi, în care încercam să scriu lucruri observate de mine.

La început am dorit anonimatul pentru că voiam să separ acest lucru de meseria pe care o aveam, am zis că este un alt proiect și am spus că sunt lucruri separate ”, a declarat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE