Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: ”Locul României este în Schengen”

În interviul acordat pentru Euronews România, președinta Parlamentului European a reiterat sprijinul pentru ca țara noastră să devină membru al Spațiului Schengen. ”Locul României este în Schengen”, a spus Roberta Metsola.

Roberta Metsola a participat la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău. Aceasta a mai vorbit despre sprijinul de care se bucură Moldova în procesul de aderare la UE și despre un nou ajutor financiar pentru Ucraina aflată în război.

Roberta Metsola: ”Locul României este în Schengen”

Euronews România:Am parcurs deja o jumătate de an și încă nu vedem că se apropie aderarea la Spațiul Schengen. Care este poziția dumneavoastră și când credeți că s-ar putea întâmpla acest lucru?”

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European: ”Poziția Parlamentului a fost clară de mai bine de un deceniu. Nu există niciun obstacol pentru ca România să fie în Schengen. Este mare păcat că decizia nu a fost luată anul trecut. Eu însumi am fost la București la doar câteva zile după ce decizia nu a fost luată. Iar sentimentul de dezamăgire era palpabil. Un sentiment pe care l-am exprimat cu mare regret și pe care îl exprimă în continuare cu mare regret. La fiecare Consiliu European, la fiecare reuniune la care particip, amintesc tuturor că locul României este în Schengen dacă odată ce toate obstacolele, provocările, piedicile vor fi depășite. Da, se poate răspunde la întrebări, da, se pot purta discuții, dar nu mai există nicio scuză pentru lipsa de voință politică. Pentru mine, acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem spune și în pregătirea viitoarelor alegeri europene de anul viitor, când cetățenii români vor fi chemați să voteze pentru Parlamentul European. Ei vor să se asigure că instituțiile europene sunt alături de ei și pot să vă garantez încă o dată că suntem alături de dumneavoastră.”     

Republica Moldova a găzdiut cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Uniunea Europeană este alături de cetăţenii din Republica Moldova și sprijină parcursul țării spre aderare. Este mesajul transmis la unison de liderii blocului comunitar, prezenți la summit.

Parlamentul European susține aderarea Moldovei la UE

Negocierile privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar trebui să înceapă chiar de anul acesta, a declarat Roberta Metsola, în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene de la Chișinău. Mai mult, oficialul european spune că Republica Moldova a făcut progrese substanțiale pentru aderarea la comunitatea europeană, iar Parlamentul European o va susține pe parcursul întregului proces.

Euronews România:Doamnă Președinte, în opinia dumneavoastră, care este principalul mesaj transmis astăzi (1 iunie - n.r.) din acest loc? Care este principala concluzie a acestui Summit?”

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European: ”Ei bine, aș spune că vorbim de unitate, de putere, curaj și spirit de conducere. Faptul că 50 de lideri s-au reunit într-un format fără precedent, într-o atmosferă neoficială, în care s-au purtat discuții despre cât de mult putem ajuta Ucraina, cât de mult vom continua să sprijinim Moldova pe drumul său, cât de mult putem discuta, de asemenea, chestiuni bilaterale, cum ar fi cele în curs de desfășurare cu colegii noștri din Balcanii de Vest. Cât de mult putem spune cu adevărat că întâlnirea în Moldova și transmiterea celor mai puternice mesaje de susținere reprezintă un mesaj pe care nu îl puteți găsi în niciun alt format.”

Ce ar mai trebui să facă Europa pentru Ucraina

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European: ”Ucraina poate face mult mai mult, UE și, de asemenea, Europa poate face mult mai mult împreună cu aliații noștri. În Parlamentul European am votat astăzi asupra unui pachet privind munițiile, prin care vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru a ajuta fabricile să producă mai multe muniții pentru Ucraina, astfel încât statele membre să își crească nivelul cheltuielilor pentru apărare. De ce este important acest lucru? Pentru că cetățenii au nevoie de securitate. De ce este acest lucru important? Pentru că, din punct de vedere financiar, trebuie să fim suficient de fermi pentru a putea lua cele mai curajoase decizii posibile. Fie că este vorba de a ne detașa complet de dependența față de Rusia, fie că este vorba de a investi mai mult în energiile regenerabile, de a crea mai multe locuri de muncă, de a deveni mai competitivi. Toate acestea contribuie la securitatea noastră colectivă. Și cred că Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în ceea ce privește realizarea tuturor acestor obiective.”

Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană până în 2030

Euronews România: ”În ceea ce privește Republica Moldova, cum vedeți eforturile depuse de Chișinău pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Și când credeți că acest lucru este posibil să se întâmple?”

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European: ”Am fost aici acum mai bine de o săptămână și am vorbit în fața unei mari mulțimi entuziaste de optzeci de mii de moldoveni care au spus un singur lucru: noi vrem să fim în Uniunea Europeană, Moldova este Europa și Europa este Moldova. Acest mesaj puteți vedea și simți că a rezonat și aici. La doar câțiva kilometri distanță de o țară care încearcă să o destabilizeze atât în mod deschis, cât și sub acoperire, mesajul nostru este că Moldova se descurcă excelent sub conducerea excepțională a Președintelui Sandu. Noi suntem aliații ei, suntem colegii ei și vom fi susținătorii ei pentru totdeauna.”

Euronews România: ”2030 este un termen realist?”

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European: ”Aș spune să începem negocierile de aderare, aceasta este poziția Parlamentului European încă din acest an.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE