Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mircea Geoană, despre conflictul din Israel: NATO nu se va implica în această situație, dar SUA au un rol determinant

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România, că Alianța Nord-Atlantică condamnă cu ”vehemență aceste atacuri teroriste” comise de gruparea Hamas în Israel, însă organizația militară ”nu se va implica în această situație”, în condițiile în care Statele Unite au ”un rol determinant în această regiune și în relația” cu statul israelian.

De asemenea, Mircea Geoană a punctat că Ucraina își dorește aderarea cât mai rapidă la Alianța Nord-Atlantică. Secretarul general adjunct al NATO a dezvăluit că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre vizita pe care a efectuat-o la București.

”Este firesc ca președintele Ucrainei să încerce să mobilizeze și să reclădească sprijin aliat pentru cauza țării sale. Este absolut firesc.

Mă bucur ca român că a vizitat Bucureștiul. Am vorbit puțin cu dânsul. Mi-a spus că este foarte încântat de vizita de la București, un lucru bun. Am discutat despre lucrurile care depășesc relația bilaterală cu o țară sau alta. Am discutat despre modul în care putem noi, ca NATO, să îi ajutăm în continuare.

Am discutat și despre problemele legate de sistemele de apărare antiaeriană, inclusiv din zona Mării Negre și din zona Dunării - Dunărea maritimă care are ca graniță comună și România, și Ucraina, și despre modul în care putem să asigurăm Ucrainei interoperabilitate cu NATO pe termen lung, evident, deși insistă pentru aderare la NATO cât mai rapidă, dar acuma ne concentrăm pe sprijinirea lor pentru a câștiga acest război și pentru a transforma Ucraina într-un stat care să fie atât de aproape de noi încât să putem să ducem decizia politică cât mai rapid cu putință la succes”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru Euronews România.

Mircea Geoană, despre conflictul Israelului cu gruparea Hamas: ”Condamnăm cu vehemență aceste atacuri teroriste”

De altfel, Mircea Geoană a amintit că a avut mai multe întâlniri cu oficiali din Israel în urmă cu două-trei săptămâni.

”M-am întâlnit și cu premierul Netanyahu, cu președintele Isaac Herzog, cu ministrul Apărării și atunci când ne-au solicitat să informeze, să informeze aliații în acest format, am dat răspuns fără ezitare acestei solicitări.

Israel e un partener al NATO. NATO ca organizație nu se va implica în această situație, dar țări din NATO, în principal Statele Unite, au un rol determinant în această regiune și în relația cu Israelul.

De aceea, noi în continuare condamnăm cu vehemență aceste atacuri teroriste. Este absolut inacceptabil. Este în afara oricărei norme internaționale și de și de omenie până la urmă și sperăm ca și măsurile pe care Israelul le va lua în continuare pentru a-și apăra cetățenii și teritoriul să fie proporționale și să permită ca și zona civilă care ar putea fi afectată să fie să fie tratată de o manieră încorporează cu dreptul internațional”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit acestuia, subiectul războiului din Israel se va număra printre subiectele discutate joi, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

”De aceea, această întâlnire la prima oră mâine dimineață, pe care am introdus-o în programul agendei noastre ministeriale, face parte dintr-o relație naturală între între democrațiile occidentale și democrația statului Israel. Suntem convinși că și-au luat toate măsurile pentru a-și proteja interesele și pentru a putea să avem la nivelul Orientului Mijlociu o situație predictibilă. Acesta este restul nostru, ca și nu doar în Est, dar și în Sud, să avem predictibilitate și acest lucru ne interesează”, a mai precizat Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Aliații occidentali și cred că și Europa au redescoperit valoarea Dunării

Întrebat ce mesaj are pentru românii care se simt în nesiguranță în urma prăbușiri dronelor la granița României cu Ucraina, secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că au fost luate măsuri suplimentare de securitate în zonă.

”Măsuri suplimentare au fost luate și suntem cu să fie luate imediat după acele incidente și un anumit grad de discreție, evident, trebuie să se impună, pentru că sunt lucruri pe care trebuie să le facem unele în lumina reflectoarelor, altele să le facem și să ne facem treaba cu toții.

Încă o dată vreau să va acces același mesaj către toți cetățenii României. E țara mea până la urmă. Mă interesează ca pe noi toți - știu că este complicat să stai pe graniță și să vezi la câteva zeci de metri, sute de metri explozii și distrugere și să mai uneori și efecte, colateral acestei situații.

Dar încă o dată, nu vedem niciun interes din partea Rusiei să salveze în mod eliberat acest lucru și vreau să-i asigur pe toți că uneori public, alteori mai discret, luăm măsurile necesare pentru a asigura coerență și protecție acestei zone care rămâne sensibilă pentru noi toți.

Mai este și o veste, dacă vreți, mai bună. Într-un fel, și aliații noștri europeni și occidentali și cred că și Europa au redescoperit valoarea Dunării, pentru că multă vreme am vorbit despre Marea Neagră pentru motive evidente și bune, și mai puțin bune.

Dar iată ce se întâmplă în acea zonă arată cât de important este Dunărea maritimă, cât de vitale sunt porturile Galați, Brăila, Sulina și cât de important este să facem Dunărea să fie navigabilă de-a lungul întregului an. Deci există, într-adevăr preocupare. Suntem aici ca să ne facem datoria, să apărăm și să protejăm teritoriul țărilor aliate, inclusiv a României. Dar asemenea poate că este și o oportunitate de a spune: intersecția între Dunăre și Marea Neagră este importantă strategic și economic. Este o mare rută de comerț, care cred că acum ar trebui să fie descătușată și să o punem mâna treabă, pentru că întotdeauna într-o criză, este și o oportunitate”, a concluzionat Mircea Geoană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE