Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evgheni Prigojin, pe lista "celor mai căutați ruși” de către FBI. Orice informație despre șeful Wagner, recompensată cu 250 de mii de dolari

Evgheni Prigojin, liderul celebrului grup de mercenari ruși Wagner este pe lista celor mai căutați ruși de către FBI. Acesta e urmărit de SUA pentru presupusul amestec în alegerile americane din 2016, care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă.

Descris ca fiind un "personaj cu o reputație profundă", fostul vânzător de hot-dogi a urcat în ierarhie îndeplinind ordinele Kremlinului, fie că și-a folosit armata privată pentru afaceri dubioase pe continentul african, fie că a a intervenit în războiul din în Ucraina.

Unii au afirmat că Prigojin are propriile ambiții politice, fiind posibil să aibă în vedere funcția supremă de președinte al Rusiei.

Care sunt acuzațiile aduse de FBI

FBI susține că Prigojin a "supervizat" o operațiune de interferență electorală a Agenției de Cercetare pe Internet (IRA) cu sediul la Sankt Petersburg, considerată pe scară largă drept o "fermă de troli" pe care a finanțat-o.

El este acuzat de "conspirație în vederea fraudării SUA prin împiedicarea, obstrucționarea și înfrângerea funcțiilor legale" ale Comisiei Electorale Federale, ale Departamentului de Justiție al Statelor Unite și ale Departamentului de Stat al Statelor Unite", au precizat aceștia.

Complotul său a implicat crearea a sute de conturi online false, care au răspândit conținut care a ajuns la "un număr semnificativ" de americani.

FBI oferă 250.000 de dolari pentru orice informație care ar putea duce la arestarea sa.

Şeful mercenarilor ruşi denunţă 'haosul' care domneşte în războiul din Ucraina din vina ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General, Valeri Gerasimov, pe care îi acuză că mint în legătură cu situaţia reală de pe front şi că se fac vinovaţi de moartea a ''peste 100.000 de soldaţi ruşi'' din cauza lipsei lor de leadership.

Comunitatea internaţională, de la Statele Unite la Uniunea Europeană şi NATO, urmăreşte cu atenţie evenimentele, pe care Ucraina le interpretează ca un semn al prăbuşirii regimului Putin, iar mai multe ţări au recomandat cetăţenilor lor să evite călătoriile în Rusia şi deplasările în centrul Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE