Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2023. TVORCHI va reprezenta Ucraina la Liverpool. Finala selecției naționale, ținută într-un adăpost antiaerian

Ucraina va trimite formația TVORCHI la Liverpool pentru a reprezenta țara la concursul Eurovision 2023.

Duo-ul forat din Jefferey și Andriy, prieteni de facultate, a interpretat sâmbătă seara piesa „Heart of Steel” („Inimă de oțel”), câștigând votul în cadrul Vidbir, concursul național de selecție a cântecelor din Ucraina.

Ucraina este prima țară care și-a selectat participantul la Eurovision 2023, alte peste 30 de națiuni urmând să își aleagă un număr în săptămânile și lunile următoare.

Din cauza războiului în curs de desfășurare, Vidbir s-a desfășurat anul acesta în subteran, într-o stație de metrou, care a servit și ca adăpost antiaerian, păstrând locuitorii Kievului în siguranță în fața bombardamentelor rusești recente.

Cântecul câștigător a fost ales printr-o combinație între votul publicului și un juriu, cei trei membri ai juriului fiind aleși de public - printre care și câștigătoarea din 2006 a Ucrainei, Jamala.

„Au fost mulți muzicieni extraordinari dincolo de acești zece finaliști și cred că ei își vor spune cuvântul în curând în muzica ucraineană. Acest lucru îmi dă speranță și încredere că Vidbir 2024 nu va fi mai puțin interesant!", a declarat Pianoboy, directorul muzical al Vidbir.

Ucraina a câștigat Eurovision 2022. De ce va găzdui Marea Britanie ediția din 2023

Orașul englez Liverpool va găzdui concursul Eurovision 2023, după ce Marea Britanie a fost solicitată să organizeze evenimentul în numele țării gazdă desemnate, Ucraina.

Ucraina a câștigat dreptul de a găzdui strălucitoarea competiție muzicală pan-continentală atunci când intrarea sa, ansamblul folk-rap Kalush Orchestra, a câștigat concursul din acest an în luna mai. Britanicul Sam Ryder s-a clasat pe locul al doilea.

Organizatorii au ajuns la concluzia că era prea riscant să organizeze evenimentul în Ucraina din cauza războiului din Rusia, astfel că concursul din 2023 a revenit Marii Britanii, care spune că evenimentul va fi o celebrare a culturii și creativității ucrainene.

Concursul a fost înființat în 1956 pentru a contribui la unirea unui continent marcat de cel de-al Doilea Război Mondial.

De atunci a crescut și a ajuns să includă peste 40 de țări, inclusiv națiuni non-europene precum Israel și Australia.

Organizatorii se străduiesc să mențină muzica și politica separate, iar simbolurile și versurile politice evidente sunt interzise.

Cu toate acestea, tensiunile globale s-au impus deseori asupra concursului. Rusia a fost exclusă din competiția din 2022 din cauza invaziei sale în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE