Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurostat: România, țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din UE, în 2022

Publicat de: Euronews

România are cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe, în condițiile în care aproape 95% dintre oameni trăiesc într-un imobil, proprietate personală. La nivel european, 69% din populația UE trăia, în anul 2022, într-o locuință proprie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În cele mai multe dintre statele europene, cu excepția Germaniei, procentul persoanelor care dețin locuința în care trăiesc este mai mare decât al chiriașilor. În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe a fost înregistrat în România, în condițiile în care 94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală, conform datelor Eurostat, citate de Agerpres.

Pe următorul loc în clasament se află Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%).

Țările din UE cu cel mai mare număr de chiriași

În anul 2022, cel mai ridicat procent de chiriaşi se afla în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%). În România, procentul este de 5,2%.

Mărimea spaţiului de locuit poate fi măsurată ca numărul mediu de camere per persoană: existau în medie anul trecut 1,6 camere per persoană în UE.

În rândul statelor membre UE, cel mai mare număr se înregistra în Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană), la polul opus fiind Polonia, România şi Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoană), Letonia şi Croaţia (ambele cu 1,2 camere per persoană).

Țara europeană cu cea mai ridicată rată de aglomerare

Condiţiile de locuit de măsoară în mai multe moduri. Unul este dacă oamenii locuiesc în locuinţe aglomerate. În 2022, în UE 16,8% din populaţie locuia în astfel de locuinţe, faţă de un nivel de 19,1% în 2010. Cea mai ridicată rată de aglomerare se înregistra anul trecut în Letonia (41,7%), România (40,5%) şi Bulgaria (36,2%), iar cea mai scăzută în Cipru (2,2%), Malta (2,8%) şi Ţările de Jos (2,9%).

Opusul unei locuinţe aglomerate este o locuinţă sub-ocupată, prea mare pentru nevoile celor care locuiesc în ea. Cauza clasică a sub-ocupării sunt vârstnicii sau cuplurile care rămân în locuinţele lor după ce copii cresc şi pleacă de acasă. În 2022, în UE, o treime din populaţie (33,6%) trăia într-o locuinţă sub-ocupată, un procent care în mare parte a rămas stabil din 2010.

Anul trecut, cel mai ridicat procent de locuinţe sub-ocupate era în Malta (72,3%), Cipru (70,9%) şi Irlanda (67,3%), iar cel mai scăzut în România (7,3%), Letonia (9,4%) şi Grecia (11,3%)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE