Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europenii ar putea rămâne fără Facebook și Instagram. Măsura ar putea fi luată din cauza unui conflict privind confidențialitatea

Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor le-a transmis omologilor săi din Europa că va bloca compania Meta, care deține Facebook și Instagram, din a trimite date despre utilizatorii din Europa, în Statele Unite.

Europenii riscă să rămână cu serviciile de social media Facebook și Instagram închise în această vară, având în vedere că autoritatea de reglementare a protecțiilor datelor din Irlanda și-a exprimat opinia de a opri fluxurile de date ale companiei Meta către Statele Unite, potrivit Politico.

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact UE-SUA privind fluxurile de date numit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din Statele Unite. În ordin, comisia irlandeză a menționat, de asemenea și utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme din SUA îl folosesc, pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit ”clauze contractuale standard (SCC)”. Decizia luată de Irlanda, în această săptămână, arată că platforma Facebook este forțaăt să nu mai se bazeze și pe SCC.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC (n.r. – metoda prin care transferă acum date) sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, declarau oficialii Meta în luna martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE