Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Europa va intra în recesiune la iarnă. Avertismentul comisarului pentru Economie

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Europa va intra în recesiune la iarnă, în condițiile în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani. Avertismentul a fost lansat de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care estimează că revenirea pe creștere nu va avea loc înainte de primăvara anului 2023.

„Vom avea o recesiune în această iarnă", a afirmat Paolo Gentiloni, la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles, conform Agerpres.

Statele europene se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani, în condițiile în care Rusia a redus livrările de gaze, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Creșterea ratei inflației a generat o criză a costului vieții, ceea ce a adus economiile europene în pragul recesiunii, notează sursa citată.

Prețurile mari la energie, principalul motiv al încetinirii economiei

Datele Eurostat publicate în noiembrie arată că economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, fiind înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Analiştii consideră că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie. Din acest motiv, mulți dintre aceștia estimează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

România, printre țările cu un puternic avans economic

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Potrivit sursei citate, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a mai spus luni că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în așa fel încât să fie dată o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce privește investițiile.

Modernizarea Pactului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

"Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens", a declarat Paolo Gentiloni, pentru sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE