Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa încă așteaptă ca SUA să aprobe în mod oficial antrenamentul F-16. Procesul de instruire ar avea loc și în România

La summitul NATO, o coaliție de 11 țări, condusă de Danemarca și Țările de Jos, a convenit în mod oficial să antreneze ucrainenii pentru a pilota avioane F-16 și, eventual, alte avioane de luptă, spune Politico.

Oficialii europeni au declarat că speră să înceapă programul în luna august în Danemarca, iar un centru de pregătire va fi înființat și în România.

Dar instruirea pe avioanele F-16 nu poate începe efectiv până când Departamentul de Stat nu semnează oficial cererea de transfer a manualelor de instrucțiuni, a simulatoarelor de zbor și a altor materiale asociate cu avioanele - iar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

În timp ce președintele Joe Biden a promis că va da undă verde programului, cererea oficială "este încă în curs de examinare", a declarat locotenent-colonelul Garron Garn, un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a adresat alte întrebări Departamentului de Stat. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze.

Nu există niciun indiciu în acest moment că SUA nu vor da în cele din urmă undă verde. Dar solicitările europenilor sunt deja în curs de pregătire de săptămâni întregi: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării nu a dorit să comenteze cererea adresată Pentagonului, dar a declarat că "fiecare pas pe care îl facem în ceea ce privește antrenamentul F-16 îl facem în strânsă consultare cu americanii și cu alți parteneri".

Nu este neobișnuit ca procesul inter-agenții din SUA de aprobare a transferului de tehnologie de armament sensibil, în special a unora atât de avansate precum avioanele de vânătoare, să dureze.

Antrenamentul ar urma să fie în România

Partenerii speră să înceapă antrenamentul în România, care este planificat să fie realizat împreună cu producătorul de F-16 Lockheed Martin, în luna octombrie, a declarat un oficial al Departamentului Apărării, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre planurile sensibile.

Ei speră să aibă între șase și nouă piloți ucraineni în prima promoție, care va include și piloți români, bulgari și slovaci, a spus oficialul. În timp ce țările care se angajează să sprijine efortul au fost tăcute în privința detaliilor, un oficial norvegian din domeniul apărării a declarat că Oslo angajează două F-16 în program.

Guvernele român și olandez s-au angajat în discuții urgente de ultimă oră înainte de reuniunea NATO din această săptămână din Lituania pentru a pune la punct detaliile planului internațional de pregătire și pentru a se asigura că sunt incluși și piloții ucraineni, potrivit unei persoane care are cunoștință de discuții. Aceste discuții au deschis calea pentru anunțarea coaliției F-16 în timpul summitului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE