Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Epidemiologii atrag atenția: „Există măsuri care trebuie luate în școli, ca evoluția pandemiei COVID să nu ne surprindă”

Odată cu noul an școlar ar putea existe o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, atât printre copii, cât şi printre adulţi, atrage atenția epidemiologul Doina Azoicăi.

Preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie adaugă că există măsuri care trebuie aplicate pentru ca evoluţia pandemiei să nu ne surprindă.

„În evoluţia acestei pandemii vom constata că sunt multe asemănări cu evoluţia înregistrată de la 1 septembrie 2020, respectiv 1 septembrie 2021, astfel încât să putem formula o evoluţie care va fi valabilă pentru 2022. În aceşti ani numărul cazurilor a crescut progresiv odată cu începerea activităţilor profesionale şi educative. Ştim foarte bine că în octombrie sau noiembrie s-au înregistrat vârfuri ale unor noi valuri pandemice.

Deci e posibil şi probabil că şi în 2022 vom avea această evoluţie probabilă a pandemiei cu care sigur ne-am "obişnuit" şi ne-a demonstrat faptul că trebuie să ne obişnuim şi să încercăm să o depăşim cu un minim de sacrificii.

În acest context, e posibil ca, odată cu începerea anului şcolar, să existe o creştere a numărului de cazuri, atât printre copiii de vârstă şcolară, cât şi printre adulţi, bineînţeles, pentru că măsurile pe care trebuie să le luăm vizavi de unităţile acestea şcolare au efecte în limitarea riscului îmbolnăvirii la copii, dar şi limitarea riscului îmbolnăvirilor la adulţii din anturajul copiilor sau adulţii care lucrează în sistemul de învăţământ”, a declarat pentru AGERPRES medicul.

Strategie de pregătire a anului școlari, la fel ca anii anteriori

Potrivit acesteia, aşa cum s-a procedat în anii anteriori, şi în prezent există o strategie de pregătire a anului şcolar.

„Fie că vorbim de ciclul preuniversitar sau universitar, există nişte planuri de măsuri care trebuie luate. În egală măsură consider că şi în acest an trebuie să urmărim acest plan pentru ca evoluţia pandemiei să nu ne surprindă, să nu fim niciodată surprinşi. Ca măsuri care trebuie luate sunt cele de pregătire a unităţilor şcolare, iar aceste măsuri de pregătire sunt multiple, sunt ample, începând cu măsurile de reconsiderare sau de restabilire a circuitelor în aceste unităţi şcolare, responsabilizarea persoanelor care trebuie să monitorizeze buna desfăşurare a activităţilor în unităţile acestea de învăţământ. Bineînţeles, cu respectarea recomandărilor privind măsurile epidemiologice care sunt transmise de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii”, a precizat epidemiologul.

Măsurile avute în vedere pentru evitarea creșterii numărului de cazuri COVID

Medicul a enumerat o serie de măsuri care trebuie avute în vedere pentru a se evita o creştere a numărului de îmbolnăviri.

''Unităţile şcolare, ca şi în anul anterior, or să stabilească un orar corespunzător al activităţilor astfel încât să se evite aglomerările cu un număr mare de elevi într-un interval de timp, astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare normal, dar să se evite aceste contacte multiple ale elevilor din diverse cicluri de învăţământ. De asemenea, o măsură care a fost discutată anul trecut şi a fost mult mediatizată a fost această măsură de dimensionare corespunzătoare a claselor, în sensul că încă de anul trecut recomandarea a fost ca numărul efectivului elevilor dintr-o clasă să nu fie foarte crescut, pentru că acest fapt poate să favorizeze contacte strânse în cazul mai multor elevi şi transmiterea mai facilă a virusului care creşte în intensitate acest fenomen epidemiologic'', a explicat ea.

Alte măsuri vizează igienizarea şi aerisirea claselor.

''Altă măsură importantă, care după opinia mea trebuie respectată oricând, este asigurarea decontaminării continue a mediului şcolar prin utilizarea deja cunoscuţilor decontaminanţi, pentru suprafeţe, pentru obiecte care sunt utilizate în comun. Ce e foarte important - şi aici vreau să accentuez şi să subliniez că trebuie să fie ca un element pivot, dacă vreţi, în acţiunile acestea în unităţile şcolare - este asigurarea igienei aerului. Lucrul acesta se poate realiza prin aerisirea sălilor de curs, fie chiar în timpul orelor de clasă dacă temperaturile ne permit. Mai simplu spus, asigurarea unei ventilaţii naturale, dacă desigur nu sunt temperaturi scăzute, sau în cazul în care vor începe aceste temperaturi scăzute, în pauzele dintre orele de curs trebuie respectată recomandarea ca încăperile să fie evacuate, elevii să îşi desfăşoare pauza în curtea şcolii sau pe holuri, iar clasa respectivă să fie aerisită'', a precizat medicul Doina Azoicăi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE